25 Martie, 2019

Ministerul Educaţiei a recomandat şcolilor evitarea expoziţiei “The Human Body”. Muzeul Antipa a reacţionat dur

Ministerul Educaţiei a recomandat inspectoratelor şcolare să ceară şcolilor pe care le au în subordine să decidă prin intermediul consiliilor de administraţie dacă vor permite sau nu elevilor să viziteze expoziţia “The Human Body” de la Muzeul Antipa.

“[Î]ntrucât există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor, vă rugăm să solicitaţi unităţilor şcolare din subordine ca decizia de vizitare a acestei expoziţii, de către grupurile de copii/elevi minori, realizată în mod organizat de unităţile de învăţământ preuniversitar, sau decizia de nevizitare a expoziţiei, să fie luată de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi şcolare”, se arată în nota trimisă de Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii.

Această recomandare a venit după ce Remus Pricopie, ministrul educaţiei, s-a arătat îngrijorat de controversele stârnite de expoziţie şi a spus că el nu şi-ar duce copiii acolo.

În nota ministerului mai scrie că în cazul în care se va decide permiterea elevilor să viziteze expoziţia, trebuie neapărat cerut şi acordul scris al părinţilor copiilor.

Săptămâna aceasta este una în care elevii pot participa la activităţi educative în afara şcolii.

Expoziţia “The Human Body” (“Corpul Uman”) se desfăşoară la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” în perioada 22 martie – 30 iunie 2013. Aceasta include, conform descrierii de pe site-ul muzeului, “peste 200 de exponate – corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra a ceea ce se află sub piele, asupra miracolului corpului omenesc şi a modului în care acesta funcţionează”.

Reacţia muzeului

Reprezentanţii Muzeului Antipa au cerut explicaţii Ministerului Educaţiei asupra acestei decizii nejustificate, dar şi asupra aspectelor controversate despre care se vorbeşte în nota către inspectoratele şcoale.

“Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» ţine să-şi exprime nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare a Ministerului Educaţiei Naţionale cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa», având în vedere faptul că instituţia noastră nu a primit niciun fel de informare cu privire la această decizie şi nici nu i s-au cerut planul expoziţiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse”, se arată în comunicatul muzeului.

Totodată, reprezentanţii instituţiei au cerut luarea tuturor măsurilor care se impun pentru evitarea viitoarelor situaţii în care o instituţie de cultură este interzisă elevilor. “În speranţa că această situaţie gravă, prin care oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectorii şcolari au restricţionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi într-o expoziţie temporară sau în Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa», nu putem să nu solicităm luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nici o instituţie de cultură să nu mai fie «recomandată» ca locaţie interzisă elevilor”.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu