25 Septembrie, 2018

MFP plătește investitorilor prima dobândă anuală pentru titlurile de stat FIDELIS, ediția CENTENAR

Ministerul Finanțelor Publice a efectuat în 4 august 2017 prima plată de dobândă anuală în valoare de 2,15 RON/obligațiune, aferente titlurilor de stat (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) emise în anul 2016, conform Prospectului de emisiune a titlurilor de stat în cadrul Programului FIDELIS.

Depozitarul Central S.A va asigura distribuirea sumelor reprezentând dobânzi și rambursări ale valorii nominale către deținătorii titlurilor de stat, plățile urmând să fie realizate prin transfer bancar în conturile deținătorilor sau în numerar la ghișeele agențiilor Băncii Comerciale Române S.A., în calitatea sa de Agent de Plată.

Detalii referitoare la plata dobânzilor sunt publicate în Prospectul de emisiune a titlurilor de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice în cadrul Programului FIDELIS – Ediția CENTENAR, și pot fi vizualizate accesând FIDELISpagina de facebook dedicată FIDELIS, sau website-ul Bursei de Valori București.

CE POȚI FACE CU TITLURILE DE STAT FIDELIS CENTENAR?

Unde sunt titlurile mele dupa subscriere?

In cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

Ce se intampla dupa ce oferta s-a inchis?

In cazul in care detinatorul doreste sa pastreze titlurile de stat, el are doua optiuni:

  • Va primi cuponul anual si la maturitate principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare
  • Poate deschide un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont. In acest caz detinatorul are titlurile de stat in contul de investitii in care va primi cuponul anual si la maturitate principalul.

In cazul in care detinatorul vrea sa vanda sau sa cumpere alte titluri, trebuie sa deschida un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar.

Cum poate o banca sau un intermediar sa ma ajute?

Intermediarii sunt societati de servicii de investitii financiare sau institutii de credit, autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Principalul serviciu oferit de astfel de institutii este de a intermedia tranzactiile de vanzare si cumparare pe bursa (servicii de brokeraj). Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de investitii, analize si recomandari legate de pietele financiare si instrumente, accesul la platformele de tranzactionare on-line.

Pot sa cumpăr sau sa vand titlurile de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie sa aiba un cont deschis la o banca sau intermediar. Oricine detinator poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB. Lista bancilor si a intermediarilor este disponibila pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzactionare la BVB de luni pana vineri in intervalul 09:30 si 18:10, sub simbolul R1808A. Mai multe informatii despre pretul curent, istoricul de tranzactionare si alte detalii cu privire la emisiunea de titluri sunt disponibile aici.

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?

Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolul R1808A in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala.

 

 Cum este stabilit pretul unui titlu de stat?

Pretul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, in baza cererii si ofertei, fiind dependent de conditiile pietei. Pretul este exprimat ca procent din valoarea nominala si poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea initiala de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, in situatia in care un investitor tranzactioneaza pe 5 august 2016 la un pret de 100,2 %, iar volumul este 10, valoarea tranzactiei se determina pe baza acestui pret la care se adauga dobanda acumulata de la inceputul perioadei de cupon pana la data decontarii tranzactiei – 9 august 2016 – stabilita la 2 zile lucratoare fata de data tranzactiei si a volumului ordinului respectiv.

In cat timp primesc banii dupa efectuarea unei tranzactii?

In cazul in care tranzactia se realizeaza luni, schimbul intre bani si titluri dureaza 2 zile lucratoare. Astfel, banii vor fi disponibili in contul de tranzactionare miercuri.

Ce alte instrumente de investitii sunt disponibile la Bursa de Valori Bucuresti?

Pe langa titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti se poate investi si in alte instrumente financiare care pot aduce randamente superioare alternativelor clasice de economisire. Astfel de instrumente sunt: titluri, fonduri mutuale, actiuni si produse structurate, enumerate crescator in functie de riscul produsului, structuratele fiind cu gradul cel mai inalt de risc. Cele mai tranzactionate instrumente la BVB sunt actiunile emise de companii romanesti sau straine. Actiunile reprezinta unitati de proprietate intr-o companie. Titlurile sunt unitati de imprumut acordate de un investitor companiei. Fondurile mutuale sunt fonduri de investitii bazate pe un indice de piata si investesc in cosul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Produsele structurate sunt intrumente mai complexe care au la baza un alt instrument financiar (de ex. actiuni), un indice bursier sau valutar, o rata a dobanzii, o marfa, cosuri ori combinatii formate din aceste instrumente sau valori.

comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu