22 August, 2019

MFP ar putea limita plăţile cu numerar între persoane juridice la 2.000 lei

Ministerul Finanţelor Publice ar putea limita plăţile cu numerar între persoanele juridice, de la 10.000 lei, valoarea reglementată la ora actuală, la 2.000 lei, potrivit declaraţiilor susţinute în cadrul unei conferinţe de specialitate, de Dan Manolescu, secretarul de stat al MFP.

„Avem în acest moment o obligativitate a societăţilor comerciale de a nu face plăţi în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi şi mai mari de 5.000 lei către un agent agent economic cu o singură excepţie, anume a operatorilor de cash&carry.

Se intenţionează ca, în această zonă a relaţiilor între comercianţi, la acest moment, să fie redus acest plafon care în prezent este de 10.000 lei la o limită de 2.000 de lei pentru a stimula şi a împinge agenţii economici să facă plăţi între ei prin sisteme bancare şi o extindere a zonei de aplicare a acestei limitări de la persoană juridică la persoană juridică la comercianţi, în general.

Pe proiectul de ordonanţă pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementări nu doar plăţile către persoane juridice, ci şi plăţi între persoane juridice şi persoane fizice autorizate, persoane care desfăşoară activităţi comerciale, în general”, a spus Manolescu. 

De asemenea, secretarul de stat a afirmat că se doreşte şi limitarea plăţilor pe care persoanele juridice le fac către persoane fizice, în general, pentru rambursări de împrumuturi pentru plăţi de dividende, cesiuni de drepturi de creanţe şi aşa mai departe, “tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmând ca restul plăţilor să fie făcute prin instrumente bancare”. 

Sursa: Agerpres.ro

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

 • Răspunde
  bubulica
  martie 29 2013

  -d.p.d.v.economic nu are sustinere o asemenea initiativa
  -pt. banci este o mana cereasca(doar stim ca bancherii conduc lumea)
  -pt. combaterea evaziunii fiscale nu are relevanta aceasta masura
  concluzie : ca multe alte reglementari din Romania,se incadreaza in “facem sa fie facut”

Scrie un comentariu