22 Martie, 2018

MFP a lansat Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasare, în format digital

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasare, în cadrul căruia sunt reunite într-un singur document toate prevederile legale din Codul fiscal, din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal precum şi din normele procedurale, necesare în cazul operaţiunilor care intră sub incidenţa sistemului TVA la încasare.

Conform comunicatului de presă publicat pe pagina de web a instituţiei, Ghidul se doreşte a fi un instrument util adresat contribuabililor, structurat astfel încât să ofere, pe lângă selecţia şi gruparea coerentă a prevederilor referitoare doar la TVA la încasare existente în Codul fiscal şi în normele metodologice, şi explicaţii, comentarii, exemplificări, în situaţia în care înţelegerea textelor legale este mai dificilă sau necesită coroborări între diferite articole din cod şi din norme.

Descarcă Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasare! Click aici!

La baza acestei iniţiative se află Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care au fost introduse prevederi privind implementarea unui sistem de plată a TVA, la încasarea facturilor, cu intrare în vigoare la data de 1 ianuarie 2013. Prin această reglementare legislativă se urmăreşte:

- asigurarea unui cadru fiscal propice redresării întreprinderilor mici şi mijlocii aflate în situaţii dificile datorate crizei actuale şi lipsei de lichidităţi;

- creşterea vitezei de circulaţie a banilor în economie;

- colectarea mai eficientă a TVA.

De asemenea, în sprijinul contribuabilor vor fi susţinute de către specialiştii din cadrul MFP şi instruiri specifice, care vor avea loc la sala Amfiteatru din cadrul Institutului Naţional de Statistică în zilele de 27 noiembrie şi 4 decembrie a.c., în intervalul orar 1000 – 1300. Persoanele vizate pentru participarea la aceste instruiri sunt toţi contribuabilii interesaţi de aplicarea sistemului TVA la încasare, iar accesul va fi gratuit.

Termenele limită pentru înscriere sunt:

- 23 noiembrie 2012, ora 1400 pentru evenimentul din data de 27 noiembrie a.c.;

- 30 noiembrie 2012, ora 1400 pentru evenimentul din data de 4 decembrie a.c.

Capacitatea sălii Amfiteatru, din cadrul Institutului Naţional de Statistică, este de 250 de locuri.

Participarea la acest eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile şi în ordinea înscrierii. Pentru înscriere este necesară transmiterea datelor de identificare (nume, societate, asociaţie, telefon, e-mail, fax, etc.) la adresa: cristian.marin@mfinante.ro.

Acţiuni similare de instruire a contribuabililor vor avea loc în toate judeţele ţării, în zilele de 27 noiembrie, respectiv 4 decembrie 2012, şi vor fi organizate de către Direcţiile finanţelor publice judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ. Înscrierea pentru participarea la aceste acţiuni se va face potrivit coordonatelor comunicate public de fiecare direcţie a finanţelor judeţene.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu