21 Septembrie, 2019

MEMENTO: Cele mai importante modificări pe Codul Muncii, aplicabile din 25 ianuarie

Începând de duminică, 25 ianuarie 2015, au intrat în vigoare o serie de modificări aduse de Legea nr. 12/2015 asupra Legii nr. 53/2003 (Codul Muncii). Vă prezentăm punctual cele mai importante noutăţi introduse de recentul act normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 52/2015:

  • vechimea în muncă se reduce când salariatul înregistrează absențe nemotivate și fără plată. Concediile pentru formare profesională fără plată nu conduc la reducerea vechimii în muncă.
  • la stabilirea concediului anual de odihnă, perioada de incapacitate temporară, concediu de maternitate și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav va fi considerată perioadă de activitate prestată. Practic, nu se permite reducerea concediului de odihnă anuală pentru aceste considerente.
  • concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă în anul calendaristic în curs, cu acordul persoanei în cauză, concediul se va efectua într-o perioadă de 18 luni începând de la anul următor celui în care ar fi trebuit efectuat concediul.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 12/2015 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

CM25ian


Sursa foto: Lege5.ro

  • compensarea în bani a concediului de muncă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
  • dacă un angajator apelează la un salariat temporar pus la dispoziție de o societate ce are ca obiect de activitate punerea la dispoziție de personal, salariatul angajat prin contract de muncă temporară nu poate să aibă un salariu mai mic decât salariatul utilizatorului când acesta ar fi prestat o muncă similară.

Prevederile privind durata maximă de desfășurare a concediului de odihnă sunt aplicabile și persoanelor încadrate în instituțiile publice, abrogându-se  atât prevederile art. 22 alin. (3) din OG nr. 6/2007, cât și ale art. 23 alin. (4) din OG nr. 10/2008.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu