20 Februarie, 2018

Mediu: CE vrea ca statele membre să monitorizeze defrişările şi împăduririle terenurilor

Comisia Europeană vrea ca autorităţile forestiere şi agricole din statele UE să monitorizeze şi să raporteze, începând cu 2013, modificările destinaţiei terenurilor care pot afecta emisiile de gaze cu efect de seră, în cadrul măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, informează Reuters, citat de incont.ro.

Propunerea Comisiei, care urmează să fie prezentată oficial săptămâna viitoare, nu stabileşte şi obiective ferme de limitare a schimbărilor în utilizarea terenurilor.

Potrivit incont.ro, fermierii din Uniunea Europeană şi-au exprimat deja preocupări majore legate de acest plan, în timp ce ecologiştii consideră că este un pas în direcţia bună, în special pentru că nu se bazează pe sistemul european de tranzacţionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon (ETS), în vederea combaterii gazelor cu efect de seră, generate de modificarea destinaţiei terenurilor.

Unul dintre principalele instrumente ale UE de combatere a emisiilor poluante ale industriei şi sectorului energetic este ETS şi au avut loc discuţii dacă să se introducă în sistem şi modificarea destinaţiei terenurilor, inclusiv a celor forestiere.

Proiectul Comisiei propune ca ţările membre să ţină evidenţa defrişărilor, împăduririlor, managementului pădurilor şi al terenurilor, acţiuni care influenţează emisiile de gaze poluante.

Potrivit CE, statele membre trebuie să prezinte planuri de acţiune pentru limitarea emisiilor, iar Comisia ar putea face recomandări pentru îmbunătăţirea eforturilor naţionale în acest domeniu.

Informaţii de background

Discuţiile din ultimii ani la nivelul UE şi conferinţele internaţionale pe tema schimbărilor climatice nu au adus soluţii de protejare a pădurilor, care absorb emisiile de dioxid de carbon.

UE trebuie să prevină reducerea suprafeţelor împădurite în cadrul angajamentelor asumate în programele Naţiunilor Unite. Totodată, Uniunea are ca obiectiv general reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20%, până în 2020.

Sursa: incont.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu