16 Iulie, 2018

Medicii rezidenţi pot fi incluşi în linia de gardă mai devreme, la cerere

Medicii rezidenţi pot fi incluşi în linia de gardă în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul mai devreme, la cerere, în baza unor modificări legislative care vor intra în vigoare de mâine. Noile reglementări sunt introduse de Legea nr. 187/2017 pentru modificarea alin. (3) şi (4) ale art. 221 din Ordonanţa nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

Astfel, începând cu anul I de pregătire în specialitate (anterior anul III), medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul, cu excepţia liniei I de gardă, şi în afara programului normal de lucru. Activitatea rezidenţilor incluşi în linia de gardă se desfăşoară pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 187/2017 asupra Ordonanţei nr. 18/2009 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

rezidenti garda 2017

De asemenea, din anul III de pregătire în specialitate (anterior anul IV), medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia I de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul, în afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competenţă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectuează gardă la domiciliu şi care a fost desemnat în acest sens de către şeful de secţie.

Ai nevoie de Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu