21 August, 2019

Medicii din alte ţări decât cele din Uniunea Europeană vor putea profesa în sistemul sanitar românesc

Conform noului proiect de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar , medici din ţări terţe UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau medici beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung, acordat de către unul dintre statele UE, vor avea dreptul de a profesa în România.

“Am avut solicitări ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa în sistemul sanitar românesc, dar legislaţia actuală nu ne permite angajarea acestora. Suntem conştienţi că nu putem stopa libera circulaţie a personalului medical, fenomen care se înregistrează la nivel global şi degeaba deblocăm posturi în sistem dacă nu are cine să le ocupe.

Din această cauză, încercăm flexibilizarea legislaţiei şi căutăm soluţii pentru diminuarea deficitului de personal. Considerăm că această măsură, împreună cu cea în care lăsăm spitalelor posibilitatea de autoguvernare şi retribuire a cadrelor medicale în funcţie de competenţă, pot duce la diminuarea acestui fenomen”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi.

 Nu oricine va putea, însă, să ocupe un post într-o unitate sanitară românească.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, prevede faptul că se vor stabili criterii clare de acceptare a profesioniştilor. Acestea vor fi elaborate în colaborare cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, prin legislaţie secundară.

Click aici pentru a descărca proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar: proiect Lege sanatate 02 07 2012

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu