19 Noiembrie, 2019

Măriri la salariul de bază al bugetarilor, pentru acoperirea pierderilor cauzate de Legea salarizării unitare

Mai mulți parlamentari de la diferite formațiuni politice au întocmit un proiect legislativ de modificare a Legii salarizării unitare pentru bugetari, care prevede ca angajații care pierd sume la noile venituri calculate conform trecerii contribuțiilor în sarcina lor, să beneficieze de mărirea salariului de bază, astfel încât pierderile să fie acoperite, în cote procentuale.

Inițiatorii susțin că prevederea din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform căreia salariile cresc cu 25%, este “anulată” de în același articol 38, la alin. (6), care limitează această creștere la nivelul salariilor de bază stabilite conform grilelor de salarizare pentru anul 2022.

“Așadar sunt situații numeroase în care atingerea pragului prevăzut pentru 2022 se realizează diferențiat, în funcție de salariul existent în plată în luna decembrie 2017 și, de asemenea, cazuri în care pentru anumite categorii de funcționari majorarea salarială de 25% este inexistentă, dat fiind faptul că aceștia se regăsesc la nivelul maxim de salarizare corespunzător lui 2022”, mai argumentează parlamentarii care au semnat proiectul legislativ.

Modificarea propusă constă în aplicarea unor cote procentuale la salariul de bază al bugetarilor care au pierdut la salariu în urma aplicării legii unice.

Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – la art. 38, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (61), cu următorul cuprins:

“În situația în care începând cu 1 ianuarie 2018, creșterea salarială de la alin. (3) nu acoperă sau, după caz, acoperă parțial valoarea contribuției de asigurări sociale și contribuției de asigurări de sănătate transferate de la angajator la salariat atunci, prin excepție de la prevederile alin. (6), salariile de bază pot crește în cote procentuale corespunzătoare care să asigure plata integrală a contribuțiilor de asigurări trasferate de la angajator la salariat.”

Inițiativa legislativă așteaptă avizele de la Guvern și Consiliul Legislativ, cât se află în procedura de dezbatere publică la Senat. După votul de aici, indiferent de rezultat, proiectul va fi supus dezbaterilor din Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea salarizării unitare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu