21 Septembrie, 2019

Localităţile care conţin în denumire “î”, redenumite prin înlocuirea cu “â”. Ce se întâmplă cu actele de identitate şi permisele auto?

Sute de localități din România ar putea avea denumirea schimbată dacă proiectul legislativ inițiat în acest sens și depus în Parlament va trece de votul aleșilor. Mai exact, este vorba despre redenumirea satelor, comunelor și orașelor care conțin litera „î”, aceasta fiind înlocuită cu „â”.

“Prin promovarea acestui proiect de lege se realizează o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale care va putea fi folosită în mod oficial, în special, în activitatea curentă a autorităților și se parcurge o etapă tehnică preergătoare procesului de reorganizare administrativ-teritorială”, susțin cei peste 30 de deputați și senatori din toate formațiunile politice, semnatarii proiectului, în expunerea de motive.

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României:

“În Anexa proiectului, în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera „î”, aceasta se va înlocui cu litera „â” prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării generale a Academiei Române din 17 febr. 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române.”

De exemplu, susțin parlamentarii, în județul Bihor, comuna Sânnicolau Român a fost înființată prin Legea nr. 102/2003, prin reorganizarea comunei Cefa. Implicit, s-a schimbat denumirea satului „Sînnicolau Român” în „Sânnicolau Român”.

De asemenea, proiectul prevede actualizarea datelor prin care prin unele acte normative, unele comune au fost declarate orașe de-a lungul anilor, fără ca localitățile sau satele componente din fosta comună să treacă la un nou statut, de aparținătoare noului oraș. Practic, satele din componența comunelor care au devenit orașe au rămas la statutul rural.

Și pentru că mii de locuitori ar fi afectați de aceste schimbări, prin refacerea tuturor actelor de stare civilă, de identitate, de casă sau de mașină, pașaport, etc, inițiatorii proiectului propun ca modificările să se facă atunci când aceste acte expiră și vor fi preschimbate.

“Art. II.

(1) Înscrierea noii denumiri a unității administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acestora la expirarea termenului de valabilitate.

(2) Înscrisurile oficiale emise până la publicarea prezentei legi în care denumirile unităților administrativ-teritoriale și a localităților componente sunt înscrise litera „î” își păstrează valabilitatea.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Camera Deputaților, dar forul decizional este Senatul. După ce va primi avizele de la Consiliul Legislativ și de la Guvern, proiectul va intra, la jumătatea lunii aprilie, la votul deputaților.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu