25 Februarie, 2018

Legumele, mai scumpe cu 50%

Ca urmare a scumpirii gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, preţul legumelor s-ar putea majora cu până la 50%, potrivit declaraţiei date de Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei PRO AGRO.

În cadrul unui comunicat de presă emis de organizaţie, se precizează faptul că majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să își restrângă activitatea și se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producție”.

Potrivit lui Alex Jurconi, la finele anului trecut, Federația PRO AGRO, alături de Leoser SA (cea mai mare seră de legume din Europa), a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de același sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preț diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei a rămas însă fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

În fața costurilor foarte mari, conducerea Leoser a anunțat PRO AGRO că, în lipsa unei soluţii, a decis să suspende activitatea de producţie şi trimiterea personalului din sere în şomaj.

Din primele calcule efectuate de Federaţie, se apreciază că roșiile și celelalte legume românești se vor scumpi cu 50%. Jurconi a menţionat că se referă la întreaga piață din România, pentru care prețurile din București sunt de referință.

Sursa: Federaţia Naţională PRO AGRO

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu