22 Februarie, 2018

Legea uceniciei a fost republicată

Ieri a apărut în Monitorul Oficial cea de-a doua formă republicată a Legii privind ucenicia la locul de muncă nr. 279/2005, ca urmare a modificărilor făcute asupra acestui act normativ în urmă cu aproximativ două luni. Noile prevederi incluse revin asupra clauzelor din contractul de ucenicie.

Astfel, prin Legea nr. 179/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 348 din 13 iunie 2013 (M.Of. nr. 348/2013), se doreşte creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi a calităţii calificării profesionale.

Obligaţiile angajatorului

Modificările aduse asupra Legii uceniciei vizează, în primul rând, introducerea de noi obligaţii pentru angajatori, aceştia fiind obligaţi să:

 • să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporţional cu timpul lucrat;
 • să asigure ucenicului pregătirea practică corespunzătoare calificării în care ucenicul se formează profesional;
 • să asigure ucenicului accesul la pregătirea teoretică corespunzătoare programului de formare profesională finalizat cu certificat de calificare profesională a adulților, în condiţiile Ordonanței de Guvern nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 • să încheie un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat în condiţiile Ordonanței de Guvern nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor;
 • să suporte contravaloarea programului de formare profesională a ucenicului.
ucenicie
Sursa foto: Lege5.ro
Obligaţiile ucenicului

Forma republicată a Legii uceniciei prevede noi obligaţii şi pentru ucenici:

 • să desfășoare activitatea în conformitate cu prevederile contractului de ucenicie la locul de muncă;
 • să participe la pregătirea teoretică corespunzătoare programului de formare profesională finalizat cu certificat de calificare profesională a adulților;
 • să participe la susţinerea examenului de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică și practică.

Vârsta minimă a ucenicului

O altă modificare se remarcă în ceea ce priveşte vârsta minimă de accesare a unui program de ucenicie, aceasta fiind adusă la pragul de 16 ani (nu cea de 15 ani, cum era stabilit anterior), pentru a fi în concordanţă cu Legea nr. 1/2011 – Legea educaţiei naţionale.

Aceste prevederi au intrat în vigoare încă de luna trecută (13 iulie 2013).

Forma republicată a Legii uceniciei  nr. 279/2005 poate fi consultată pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

 • Răspunde
  Nicoleta
  ianuarie 29 2015

  Buna ziua,
  va rugam s ane ajutati intr-o speta pe care o avem vizavi de:
  Conform celor ce sunt scrise intr-un proiect POSDRU,aprobat, trebuie sa facem sesiuni de instruire la locul de munca timp de 6 luni, timp in care dam o subventie persoanelor din grupul tinta. dupa 6 luni in ducem la un centru de evaluare de competente pentru a avea un certificat de compentente in domeniul in care si-a desfasurat instruirea la locul de munca.pe legea uceniciei nu putem merge, fdk in cazul asta stagiul este de minim 12 luni, niv. 1 calificare sasmd.Va rugam sa ne ajutati ce cadru legal putem adopta?
  Va multumim anticipat

Scrie un comentariu