16 Februarie, 2019

Legea retrocedărilor: anumite termene au fost amânate de Guvern!

Guvernul României a amânat anumite termene prevăzute în Legea retrocedărilor, deoarece procesul de inventariere a terenurilor agricole şi forestiere n-a fost finalizat încă.

Amânările au fost introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 115/2013, act normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 835/24.12.2013.

Potrivit prevederilor iniţiale din Legea retrocedărilor, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ s-au constituit (la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale) comisiile locale pentru inventarierea terenurilor.

În termen de 180 de zile de la data constituirii, comisiile ar fi trebuit să întocmească situaţiile terenurilor agricole şi forestiere care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Notă: Legea retrocedărilor (L nr. 165/2013) a intrat în vigoare în data de 20 mai 2013. Practic, procesul de inventariere trebuia finalizat până spre sfârşitul anului 2013.

Acum, Ordonanţa de urgenţă nr. 115/2013 introduce un nou termen de 180 de zile (de la data intrării în vigoare a acestui act normativ) în care comisiile pot finaliza procesul de inventariere.

Prin urmare, alte două termene au fost amânate, după cum urmează:

- până pe 1 septembrie 2014, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va realiza, pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren. Termenul iniţial era 1 martie 2014;

- până pe 1 ianuarie 2015, Agenţia Domeniilor Statului va publica pe site-ul propriu şi va transmite Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor lista imobilelor din Fondul naţional. Lista se va completa cu imobilele care se transmit în proprietatea privată a statului şi în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului. Termenul iniţial era 1 iulie 2014.

Tot în luna decembrie, Legea retrocedărilor a fost modificată în ceea ce priveşte măsurile de compensare. Află mai multe din acest articol.

Foto:
Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu