21 Noiembrie, 2019

Legea recunoștinței, sau cum vor fi obligați copiii să își întrețină părinții

77 de deputați și senatori au inițiat la Senat Legea recunoștinței, care reglementează exclusiv raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce. 

Inițiatorii susțin că sunt din ce în ce mai mulți bătrâni ai căror copii au plecat la muncă în străinătate și nu îi mai ajută, fenomenul fiind numit “abandon emoțional”: “Marea migraţie a forţei de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei, îndeosebi după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, are un impact economic, social şi uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum, fără putere şi, în cele mai multe cazuri bolnave şi lipsite de sprijinul şi afecţiunea copiilor sau a nepoţilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. 

Art. 2 – (2) Drepturile copilului presupun obligaţii pentru părinţi şi pentru instituţiile statului.

Art. 3 – Părinţii copilului au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor lor, fără a aduce atingere demnităţii şi dezvoltării personale a copilului. Părinţii au dreptul la o existenţă demnă, prin satisfacerea nevoilor de bază, de hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, asistenţă socială.

Art. 6Nepoţii minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi, au dreptul la întreţinere de la bunicii care dispun de mijloace suficiente.

Art. 7Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material. în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintelui), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele. 

Inițiatorii mai susțin în nota de fundamentare că noul Cod civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților. Această măsură va putea fi obținută doar prin decizie judecătorească. Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, “ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante“. 

Persoanele care vor încălca prezenta lege vor putea fi condamnate penal. 

Art. 11. Fapta unei persoane, care încalcă cu vinovăţie prevederile prezentei legi, referitoare la familie, constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor Art. 305 din Codul Penal

Proiectul se află în dezbatere publică la Senat, prima camera sesizată.

Ai nevoie de Codul civil? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu