22 Februarie, 2018

Legea privind munca sezonieră (muncitori zilieri) – rezumat

Deşi cu pretenţii de reglementare a muncii la negru în domeniile ce se pretează la munca sezonieră, noua lege privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri nu face decât să culeagă câteva impozite de la 2-3  angajatori care chiar se încăpăţânează să respecte legea.

Prin beneficiar, conform art. 1,  lit. b) se înţelege: “Persoana juridică pentru care zilierul execută activităţi cu caracter ocazional”.

Bun, acum să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Vanghelie ce-i al său. “Pe persoană fizică” nu sunt obligat nici să întocmesc registru, nici să plătesc impozit, nici nu mă opreşte vreo lege să rog câţiva “prieteni”, subliniez, nu zilieri, prieteni,  să mă ajute la diverse activităţi agricole, horticole etc.

Prin zilier se înţelege: “Persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional persoanele fizice, cetăţeni români sau străini, în condiţiile legii“.

Zilierii nu se supun reglementărilor Codului muncii, ci acestei legi speciale.  Contractarea cetăţenilor străini  pentru a lucra ca zilieri , cu respectarea prezentei legi, poate deschide uşa unor imigrări.

Legea spune: “Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelasi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, dar pentru patru firme diferite poate lucra legal întregul an.

Legea limitează utilizarea zilierului la munca necalificată, ceea ce înseamnă că pentru cei calificaţi (în sensul că desfăşoară o muncă calificată, nu că are diplome) se încheie contract de muncă.

Pentru zilieri se va achita doar impozitul de 16%, aceştia nebeneficiind de nici un fel de protecţie, deşi vor plăti impozitul cu pricina (nu pensie, nu somaj, nu prestaţii medicale).

Nu este necesară încheierea unui contract de muncă.

Există însă obligaţia completării registrului special, anterior începerii activităţii şi semnării acestuia de către zilier şi beneficiar, dar transmiterea către ITM se face până pe data de 5 a lunii următoare, ceea ce lasă loc de manevră.

Uşor anticonstituţional mi se pare limitarea superioară a venitului ce poate fi obţinut de zilier (10 lei pe oră) şi limitarea inferioară a timpului de muncă – minimum 8 ore. Dacă o firmă are nevoie de un zilier pentru ½ de zi, e obligată să-l  plătească  pentru o zi întreagă. Nu prea are logică, dar legea-i lege.

Printre rânduri se inserează şi obligaţia beneficiarului de a realiza instructajul de protecţia muncii zilnic. Nu-l obligă să aibă carnet de PM şi tot tacâmul, dar din spiritul reglementării, cam asta reiese, aşa că, pentru a evita alte amenzi, îi sfătuiesc pe cei care utilizează zilieri să le achiziţioneze astfel de carnete şi să-i pună să semneze zilnic pentru efectuarea instructajului.

Printre domeniile în care se permite utilizarea zilierilor, nu sunt două domenii importante în utilizarea de muncă sezonieră : construcţii şi HORECA – ceea ce obligă la încheierea de contracte de muncă clasice pentru astfel de domenii.

Cele acceptate de lege sunt:

“Art. 11. — Se pot presta activităţi cu caracter ocazional în următoarele domenii:
a) agricultură;
b) vânătoare şi pescuit;
c) silvicultură, exclusiv exploatări forestiere;
d) piscicultură şi acvacultură;
e) pomicultură şi viticultură;
f) apicultură;
g) zootehnie;
h) spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural;
i) manipulări de mărfuri;
j) activităţi de întreţinere şi curăţenie.”

Răspunderea este exclusiv contravenţională, iar amenda este între 6000 şi 20000 lei.

Concluzie: legea presupune identificarea unei noi surse de venit la bugetul de stat, zero protecţie suplimentară pentru zilier, omiterea persoanelor fizice ca beneficiari de muncă sezonieră, omiterea unor domenii importante ce utilizează zilieri.

Autor: Mihaela Tudorancea

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Un comentariu

  • Răspunde
    Popovici
    iunie 7 2016

    caut un loc de munca

Scrie un comentariu