21 Septembrie, 2017

Legea finanțării activității partidelor, modificată pe final de drum în Camera Deputaților

Deputații dezbat dacă adoptă sau nu proiectul legislativ de modificare a Legii finanțării activității partidelor politice, inițiat de 8 parlamentari de la Minorități. Proiectul a fost respins de Senat, a mai fost completat cu amendamente în Comisia juridică, astfel că votul deputaților va fi cel final.

Proiectul inițial a propus abrogarea articolului 59 alin. (2), conform căruia organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au obținut un singur mandat de deputat, potrivit legii electorale, respectiv câte un singur mandat de consilier într-o circumscripție electorală, li se aplică doar prevederile legale privind finanțarea campaniilor electorale.

Pe parcursul analizei din Parlament, în comisiile de specialitate, proiectul legislativ a suferit alte modificări. Una dintre ele, cea a fostului ministru al Justiției, deputatul Florin Iordache, a stârnit reacții aprige în rândul societății civile, pentru că susține ca banii ilegali din campaniile electorale să nu mai poată fi confiscați.

Art. 28 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale se abrogă:

„Art. 28. Cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor electorale se suportă de la bugetul de stat ori, după caz, de la bugetele locale sau judeţene, potrivit dispoziţiilor legilor electorale.”

ONG-urile spun că un alt amendament propus, abrogarea art. 53, conform căruia sumele sau contravențiile se achită la bugetul de stat pe baza unei decizii a Autorității Electorale Permanente, “reduc semnificativ corectitudinea procesului electoral”. Mai mult, semnatarii scrisorii adresate Parlamentului spun că depășirea plafoanelor alocate în campaniile electorale, efectul abrogării sancțiunii confiscării sumelor obținute ilegal, ar însemna angajarea unor cheltuieli în afara legii, pentru că nimeni nu se mai teme de sancțiuni:

“Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancționarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislației. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge și cheltui contribuțiile pentru campania electorală, precum și limitele acestora. Prin amendamentele introduse la lege, contribuțiile care nu respectă prevederile prezentului articol nu se mai confiscă și, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, dispărând caracterul disuasiv al sancțiunii. Acest lucru este întărit și de art. 53, care confirmă faptul că sumele obținute ilegal nu se mai confiscă”, mai spun reprezentanții societății civile.

Proiectul legislativ nu a primit avizul Guvernului, dar a fost avizat pozitiv de Consiliul Legislativ, care a cerut inițiatorilor să detalieze expunerea de motive a proiectului, deoarece este foarte sumară și nu conține toate datele necesare unei modificări legislative.

Ai nevoie de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu