17 August, 2017

Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor ne aduce mai aproape de sistemele de management al calităţii şi de mediu

Un evenimet deosebit de important ne cheamă, după 11 ani, la instruire în domeniul deşeurilor. După 11 ani de domnie a Ordonanţei de Urgenţă 78/2000, astăzi, tot mai mult se discută despre schimbările aduse de Legea 211/2011 (apariţie din 11 noiembrie 2011).

Asistăm la un moment important şi cu efecte extraordinare pentru buna funcţionare a firmelor din România. Este o lege care ne ajută sau care ne va da bătăi de cap? Împreună vom putea să găsim cel mai bun răspuns la această întrebare.

Ne-am obişnuit să discutăm de legislaţia de mediu ca de un domeniu diferit de standardele ISO 9001 şi ISO 14001. Avem în faţă o lege nouă, îndelung aşteptată, care ne solicită cunoştinţe aprofundate din domeniul sistemelor de management al calităţii şi de mediu.

Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor aduce câteva noutăţi demne de remarcat. Este vorba de o nouă viziune, concepte fundamental noi, care trebuie citite şi înţelese cu atenţie. Spre exemplu: ierarhizarea deşeurilor, subproduse, încetarea statutului de deşeu, răspunderea extinsă a producătorului, biodeşeuri. Chiar şi în cazul raportărilor, evidenţei deşeurilor, apar schimbări care generează la acest moment efecte asupra generatorilor de deşeuri.

Un aspect ne-a atras atenţia în mod special : noua lege îi obligă la instruire pe toţi producătorii şi deţinătorii de deşeuri. Nici autorităţile competente nu sunt uitate; la rândul lor,  ele sunt chemate la cursuri de formare pentru includerea cerinţelor privind prevenirea generării de deşeuri în autorizaţiile de mediu.

O simplă lectură a Anexei 1 la Lege ne atrage, încă de la început, cu termeni precum: audit de deşeuri, prevenire, trasabilitate. Doar lecturarea explicaţiilor acestor termeni ne aduce în prim-plan întreaga teorie a managementului calităţii şi de mediu.

Spre exemplu: audit de deşeuri: o evaluare sistematică, documentată, periodică şi obiectivă a performanţei sistemului de management şi a proceselor de gestiune a deşeurilor, cu scopul de a facilita controlul managementului deşeurilor şi al valorificării deşeurilor generate, precum şi de a evalua respectarea politicii de mediu, inclusiv realizarea obiectivelor, performanţa întreprinderii referitoare la prevenirea şi reducerea producerii de deşeuri din propria activitate şi performanţa întreprinderii referitoare la reducerea nocivităţii deşeurilor.

Ori trasabilitate – caracteristica unui sistem de a permite regăsirea istoricului, a utilizării sau a localizării unui deşeu prin identificări înregistrate.

Iar, la final, să nu uităm să menţionăm de capitolul Sancţiuni.  Aici vom constata că legea nu este deloc generoasă cu cei care o încalcă. Aşa că, mai bine să încercăm să fim atenţi la aceste aspecte. Amintim doar că amenzile sunt între 5.000 şi 40.000 lei pentru persoanele juridice.

V-am făcut suficient de curioşi? Dacă doriţi mai multe informaţii, TÜVKarpat vă aşteaptă cu drag la cursurile de Managementul deşeurilor, pentru a ne clarifica prevederile acestei legi într-un cadru mai larg, cu trimiteri directe la sistemele de management al calităţii şi de mediu.

MIHAI DOGARIU,

Senior – auditor TÜV Thüringen e.V. Germania pentru sisteme de management de mediu 

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu