24 August, 2019

Lege pentru drepturile personalului din Sistemul de Apărare participant la operațiuni în afara țării

Parlamentarii extind legea actuală care prevede recunoașterea meritelor pentru militarii care participă la misiuni în afara teritoriului și la personalul din celelalte structuri din Sistemul de Apărare.

În acest moment există cadre normative speciale pentru fiecare structură în parte, dar Ministerul Apărării este singura instituție care beneficiază  de recunoașterea acestor merite pentru militarii decedați și urmașii acestora.

Noua lege cuprinde 26 articole, primele definind personalul participant la misiuni ca fiind cadrele militare, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din cadrul penitenciarelor, soldații și gradații profesioniști, militarii în termen, rezerviștii voluntari sau civilii care au participat la misiuni și operații în afara teritoriului național.

Actul normativ cuprinde condițiile de acordare a decorațiilor, distincțiilor militare și civile, sau titlurile onorifice, cum este cel de “veteran din teatrele de operații”.

Articolele 9 și 10 cuprind condițiile de menținere, încadrare sau reîncadrare în funcții.

Capitolul IV, care cuprinde articolele 11-18 se referă la drepturile personalului vizat:

- Indemnizații în caz de invaliditate

- Tratamente de recuperare, în țară sau în străinătate

- Programe de asistență psihologică, de asistență pentru reconversie profesională și reintegrare în muncă

- Abonamente cu reducere la telefon, de călătorii

- Asigurarea gratuită a cazării în centrele de refacere, sanatorii, cluburi militare și sportive

- Scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale

În locul unora dintre aceste compensații, beneficiarii pot opta pentru plata unei compensații financiare anuale, neimpozabilă, egală cu câștigul salarial mediu brut.

Art. 13 – (1) Personalul care, pe timpul și din cauza participării la misiuni și operații în afara teritoriului statului roman, a suferit vătămări corporale sau a dobândit afecțiuni fizice din cauza cărora nu mai poate continua participarea la respectivele misiuni beneficiază, pe lângă celelalte drepturi stabilite de lege, de o indemnizație egală cu două salarii medii brute pe lună.

Articolul 18 face referire la drepturile familiei personalului beneficiar, și anume – înscrierea copiilor în unitățile de învățământ de stat cu prioritate, transferarea acestora, fără examen, în cadrul unităților de învățământ din sistemul național de apărare, acordarea burselor lunare de studiu până cel mai târziu la vârsta de 26 de ani, încadrarea familiei în cadrul structurilor din sistemul național de apărare.

Ultimele articole prevăd condițiile de participare la activități festive sau comemorative ale invalizilor, răniților sau a urmașilor, familiei beneficiarilor legii.

Dacă va fi votată și în plenul Camerei Deputaților și promulgată de președintele țării, legea va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 82/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu