20 Ianuarie, 2018

Legalitatea contestării amenzilor instituţiilor statului

Indiferent de rasa, sexul, etnia, religia sau orientarea solicitanților, consilierii Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (BCC) informează cetățenii asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au.

Serviciile BCC constituie puntea de legătură între solicitanții de consiliere și autoritățile statului și sunt menite a sprijini soluționarea de  problemele care pentru unii cetățeni par insurmontabile. În contextul procesului de consolidare democratică, dialogul stat-cetățean este favorizat de ANBCC.

Problema: Domnul C. are în proprietate un mic magazin alimentar într-o comună din țară. Acesta se consideră neîndreptățit, întrucât a primit numeroase controale ale instituțiilor statului ce i-au aplicat amenzi chiar de două ori pe lună. Instituțiile care l-au controlat sunt următoarele: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din județ, Direcția de Sănătate Publică, Inspecția Muncii, Garda Națională Mediu, Garda Financiară, D.S.V.A. din județul său.

Ultima entitate l-a controlat de două ori, inspectorii care l-au verificat și amendat fiind, de fiecare dată aceiași, domnii recurgând chiar la amenințări. Bănuind că inspectorii sunt incorecți,  dar și pentru că valoarea amenzilor primite depășește capacitatea financiară a solicitantului,  domnul C. dorește să cunoască modalitatea în care ar putea rezolva problema sa. De asemenea, solicitantul menționează că este dispus să aducă toate actele care dovedesc legalitatea S.R.L.-ului său.

Răspunsul: Evaluând situaţia care i-a fost prezentată şi verificând legislaţia actualizată, consilierul BCC l-a informat pe domnul C. că, din păcate, are doar posibilitatea să conteste procesele verbale de amendă. Pentru aceasta va trebui să demonstreze că amenzile sunt neîntemeiate.

În ceea ce priveşte vizitele frecvente ale autorităților, instituțiile menționate sunt abilitate a face controale chiar și în urma unor  sesizări anonime, motiv pentru care nu există temei legal de reclamare a acestui fapt.

De asemenea, domnul C.  mai poate să facă plângere penală împotriva inspectorilor care l-au amenințat pentru a-i acuza de abuz în serviciu. Pentru întocmirea plângerii penale ar trebui să apeleze, însă, la serviciile unui avocat.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu