O propunere legislativă prevede implementarea ITP-ului la fiecare șase luni pentru mașinile închiriate, inclusiv cele folosite în regim de închiriere cu șofer sau fără șofer, extinzând astfel această obligație la toate vehiculele din categoria RENT CAR în prezent valabilă doar pentru taxiuri.

Termenul „vehicul lent” desemnează o categorie introdusă recent în legislația rutieră, însă regulile actuale nu fac referire directă la acestea. Ca rezultat, aceste vehicule lente vor fi explicit excluse de la obligativitatea efectuării inspecției tehnice periodice, datorită vitezei lor maxime de 25 km/h și numărului redus de astfel de vehicule pe drumurile publice. Inițiatorii estimează că această excepție nu va avea un impact semnificativ negativ asupra siguranței rutiere.

Propunerea aduce modificări la OG 27/2011 privind transporturile rutiere. Se adaugă precizări referitoare la comisia de examinare pentru atestarea inițială a conducătorilor auto de transport persoane sau marfă, atât pentru examenul teoretic, cât și pentru cel practic, care va fi efectuat de Autoritatea Rutieră Română conform normelor stabilite de autoritatea competentă.

Inițiativa urmărește și modificarea prevederilor OUG 49/2019 privind activitățile de transport alternativ. Una dintre modificările propuse este introducerea unei noi prevederi, care permite autorităților de control să retragă autorizația de transport alternativ la cererea operatorului.

De asemenea, inițiativa propune retragerea autorizației de transport alternativ la cererea operatorului, iar în cazul retragerii copiei conforme a autorizației, operatorul poate solicita eliberarea unei noi copii după o perioadă de 6 luni.

Se impun și cerințe pentru ecusoanele afișate pe autoturismele folosite în transportul alternativ, inclusiv vizibilitatea acestora și informații specifice, eliberarea lor fiind condiționată de existența copiei conforme a autorizației de transport. În plus, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor afișa două ecusoane în timpul curselor, spre deosebire de unul singur în prezent. Aceste ecusoane vor conține informații pentru identificarea mașinii și a operatorului de transport.

Vezi aici OG 49/2019

Vezi aici alte articole despre ITP

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here