17 Iunie, 2019

Institutul Naţional de Pregătire pentru Situaţiile de Urgenţă, noua entitate care va prelua tradiţiile SMURD

Treizeci şi unu de deputaţi şi senatori au depus la Camera Deputaţilor un proiect legislativ privind înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţiile de Urgenţă, o nouă instituţie de interes public, cu personalitate juridică, autonomă, ce va prelua tradiţiile SMURD.

Noua entitate, care va funcţiona la Târgu Mureş, va fi forul naţional, metodologic şi de pregătire pentru situaţiile de urgenţă şi va avea ca atribuţii: promovarea şi dezvoltarea învăţământului pentru situaţii de urgenţă sub toate formele, evaluarea fenomenelor situaţiilor de urgenţă, dar şi realizarea unor studii de impact asupra aplicării actelor normative.

Iniţiatorii susţin că în acest moment, cei care fac parte din echipele de situaţii de urgenţă sunt pregătiţi diferit – unii în domeniul siguranţei naţionale (pompierii şi piloţii de la MAI), alţii în domeniul sănătăţii (medici, asistente), astfel că se impune o pregătire unică în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Noul institut va avea, conform statutului propus în proiect, membri de onoare, membri titulari, membri corespondenţi sau membri asociaţi, care vor realiza activităţile didactice. Institutul va avea filiale judeţene, cu preşedinţi aleşi pentru 5 ani.

Finanţarea Institutului se asigură din venituri proprii, care “provin din donaţii, sponsorizări, taxe, chirii, publicaţii, studii, prestaţii, consultaţii ştiinţifice, exploatarea unor bunuri mobile şi imobile proprii, precum şi din alte activităţi realizate conform legislaţiei în vigoare.”

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar ca termen de dezbatere şi vot s-a stabilit data de 1 aprilie 2016.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu