25 Septembrie, 2017

Înscrieri la Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni

Ediția 2013 a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni a fost lansată anul trecut. Acesta se acordă proiectelor care pot servi la dezvoltarea unei comunități și identități europene comune în rândul tinerilor. Persoanele care se pot înscrie în concurs trebuie să aibă vârsta între 16 și 30 de ani și să fie implicate în organizarea de evenimente pentru tineri sau în proiecte web cu dimensiune europeană.

Pentru ediția din 2013, candidaturile se pot trimite până la 28 ianuarie.

“Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” dorește să încurajeze atât dezvoltarea unei conștiințe europene în rândul tinerilor, cât și participarea acestora la proiectul de integrare europeană. Premiul este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.

“Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” este decernat anual în comun de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne de la Aachen.

* Criterii de participare

Candidații trebuie să aibă vârsta între 16 și 30 de ani, să fie cetățeni sau rezidenți ai unuia dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Participanții se pot înscrie individual sau colectiv; în cazul proiectelor colective sau multinaționale, proiectul poate fi prezentat într-o singură țară. Cererile prezentate în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt eligibile.

Proiectele prezentate în concurs trebuie să fie deja elaborate și:

- terminate cu un an calendaristic (12 luni) înainte de data limită actuală pentru înscriere sau

- să fie în curs de desfășurare.

Toate cererile trebuie să conțină următoarele informații:

- Titlul proiectului;

- Numele de familie al candidatului, prenumele acestuia și denumirea organizației (dacă este cazul);

- Cetățenia;

- Data nașterii;

- Adresa de contact;

- Adresa de e-mail;

- Numărul de telefon (mobil și/sau fix);

- Adresa de internet: (dacă este cazul);

- O descriere completă a proiectului;

- Un rezumat (1-3 pagini) în engleză, franceză sau germană;

- O declarație privind finanțarea din partea UE (dacă este cazul);

* Procedura de selecţie

Câștigătorul Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni va fi ales în cadrul unei proceduri constând în două etape:

- juriile naționale, alcătuite din cel puțin doi deputați în Parlamentul European și un reprezentant al organizațiilor pentru tineret, vor selecta câte un câștigător național din fiecare dintre cele 27 de state membre până la 19 martie 2013.

- juriul european, alcătuit din trei deputați în Parlamentul European și președintele Parlamentului European, patru reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, va selecta câștigătorul dintre cele 27 de proiecte prezentate de juriile naționale, până la 25 aprilie 2013.

Decizia juriului european este finală. Juriul își rezervă dreptul de a respinge orice propunere care nu respectă cerințele concursului.

* Premii

Premiul pentru cel mai bun proiect este de 5 000 €, premiul al doilea este în valoare de 3 000 €, iar premiul al treilea este în valoare de 2 000 €.

Reprezentanții celor 27 de proiecte naționale selecționate vor fi invitați la ceremonia de decernare a premiilor, la Aachen, Germania, pe 7 mai 2013.

Premiile acordate celor mai bune trei proiecte vor fi prezentate de președintele Parlamentului European și de către reprezentantul Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.

Premiul cuprinde, de asemenea, o invitație oferită laureaților de a vizita Parlamentul European (în Bruxelles sau Strasbourg).

* Câștigătorii din 2012

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2012 a fost acordat la Aachen pe 15 mai. Premiul întâi a revenit proiectului media „Europa pe teren” al unor tineri din Grecia (5.000 de euro). Cel de-al doilea premiu a fost acordat programului de schimburi pentru studenți Erasmus „Europa în școli” din Republica Cehă (3.000 de euro), iar cel de-al treilea câștigător a fost proiectul „Pe bicicletă spre casă” (Ungaria), un film documentar de călătorie (2.000 de euro).

Află mai multe despre Concursul pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni! Click aici!

Sursa: PE

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu