25 Februarie, 2018

Infracţiunea în noul Cod penal: Este introdus coautorul

Intrarea în vigoare a Codului penal din 2009 (1 februarie 2014) vine cu anumite noutăţi faţă de Codul penal din 1968, printre care şi una referitoare la participanţii la infracţiune.

În actualul Cod penal (cel din 1968), participanţii la o infracţiune sunt cei care contribuie la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Aceştia pot fi autori, instigatori sau complici.

În noul Cod penal (cel din 2009), pe lângă autor, instigator şi complice, este introdus şi coautorul. Coautorul, instigatorul şi complicele (la o infracţiune săvârşită cu intenţie) vor fi sancţionaţi cu aceeaşi pedeapsă care este prevăzută de lege pentru autor.

Atunci când este stabilită pedeapsa, se ţine cont de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, dar şi de criteriile generale de individualizare a pedepsei.

Cum sunt definiţi participanţii:

Autorul – persoana care săvârşeşte în mod nemijlocit o faptă prevăzută de legea penală;
Coautorul – persoana care săvârşeşte nemijlocit aceeaşi faptă prevăzută de legea penală;
Instigatorul – persoana care (cu intenţie) determină o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală;
Complicele – persoana care (cu intenţie) înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Sau persoana care promite (înainte sau în timpul săvârşirii faptei) că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza făptuitorul (chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită).

În noul Cod penal nu mai există prevederile referitoare la pericolul social al faptelor. Află mai multe din acest articol.

Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu