19 Februarie, 2018

Informaţii privind cardul european de asigurare socială pe sănătate

Cardul european de asigurare socială pe sănătate este un document care conferă dreptul de a beneficia de asistenţă medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al UE. Acest document este eliberat la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maximum 6 luni) în afara graniţelor României şi este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.

Toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei pot să beneficieze de cardul european de asigurări de sănătate. Cardul nu este obligatoriu, iar persoanele care trec graniţa nu trebuie să prezinte acest act, ci este suficient să arate alt tip de asigurare medicală.

Cardul este gratuit din data de 1 ianuarie 2008 şi este valabil 6 luni de la data eliberării. Cu maximum o lună înainte de expirarea lui, puteţi obţine unul nou, urmând procedura normală.

Serviciile medicale care sunt acordate în baza cardului sunt cele prevăzute în legislaţia fiecărui stat membru UE. Acestea nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare.

Ce se întâmplă dacă v-aţi uitat sau dacă v-aţi pierdut cardul ? Ei bine, puteţi să-i cereţi instituţiei dvs. de asigurări de sănătate certificatul înlocuitor provizoriu. Acest certificat poate fi trimis prin fax sau prin e-mail. Dacă doriţi să călătoriţi în Europa pentru a urma un tratament în altă ţară decât ţara în care sunteţi asigurat, atunci nu veţi putea beneficia de card.

Cheltuielile tratamentului dumneavoastră pot fi suportate în condiţiile stabilite de Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate socială numai în cazul în care dvs. obţineţi acordul instituţiei de asigurare de sănătate – Formularul E 112.

Cardul se bucură de cel mai amplu nivel de deţinere în Liechtenstein, Elveţia şi Austria, unde 99%, 96% şi respectiv 96% din populaţie deţin un card.

 Sursa: ANPCPPSR (Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România)

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu