25 Iunie, 2019

Informaţii necesare pentru călătoria în Germania

Continuăm seria articolelor informative, referitoare la condiţiile de călătorie existente în diverse ţări de pe mapamond, cu prezentarea informaţiilor privind călătoria în Germania: condiţiile de intrare pe teritoriu, regimul de şedere, siguranţă şi criminalitate, condiţii şi reglementări privind traficul auto, reglementări vamale, regimul medicamentelor  şi cel al animalelor de companie.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Germania, intrarea pe teritoriul acestei ţări fiind permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Atenţie! Pentru informaţii suplimentare este recomandată consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile germane:

- Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei;

- Ambasada Germaniei din Bucureşti;

- Consulatul General al Germaniei la Sibiu;

- Consulatul General al Germaniei la Timişoara.

Se recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Siguranţă şi criminalitate 

Germania este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Ca recomandări generale, atragem atenţia asupra următoarelor aspecte:

- păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;

- maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;

- în cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;

- pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere);

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, este recomandat să contactaţi poliţia locală, precum şi cel mai apropiat oficiu consular român:

- Secţia Consulară a Ambasadei României din Berlin;

- Consulatul General al României din München;

- Consulatul General al României din Bonn.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor germane, trebuie apelat numărul de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Germania. Încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie!

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Este indicat ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Înainte de plecare, încheiaţi o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii şi reglementări privind traficul auto

- circulaţia auto: în Germania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta;

- starea drumurilor: starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună;

- centura de siguranţă este obligatorie;

- aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: utilizarea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie, organele de poliţie având dreptul de a confisca aceste dispozitive;

- folosirea telefonului mobil la volan este interzisă;

-parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei);

- permisul de conducere: permisul de conducere românesc este valabil în Germania;

- informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: în caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului există răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE). Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

- ţigarete: 800 bucăţi;

- ţigări: 400 bucăţi;

- ţigări de foi: 200 bucăţi;

- 1 kg tutun de fumat;

- 10 l bauturi spirtoase;

- 10 l bauturi alcoolice dulci;

- 20 l lichior, vermut;

- 90 l vin (din care maxim 60 l băuturi fermentate);

- 110 l bere;

- 10 kg cafea.

Detalii suplimentare privind regimul vamal aplicat de autorităţile germane pot fi obţinute prin intermediul paginii web a Administraţiei Federale a Vămilor.

Regimul medicamentelor 

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie 

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Sursa: MAE

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

  • Răspunde
    Hildegard
    decembrie 20 2018

    Bună seara ! Plec în Germania de sărbători . Nicăieri nu scrie , dacă pot transporta produse din carne de porc pe fondul existenței pestei porcine. Se confiscă produsele pe aeroport ?Vă mulțumesc,H.

Scrie un comentariu