În actul normativ analizat astăzi continuăm prezentarea reglementărilor normative din domeniul financiar contabil, iar Legea nr. 182/2014 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar impune parametrii macrobugetari ai anului 2015.

Astfel, pentru sfârșitul anului 2015, plafonul privind datoria publică a României este de 40,5% din produsul intern brut.

Partea bună a acestui indicator este că țara noastră are una dintre cele mai mici rate ale datoriei publice din cadrul Uniunii Europene. Partea neplăcută este tendința de creștere față de anii anteriori.

Plafonul soldului general consolidat (deficitul bugetar exprimat în procente) este aprobat pentru anul 2015, reprezentând 1,8% cu un deficit de 2.474,7 milioane lei.

Pentru anul 2016, deficitul acceptat al bugetului general consolidat este de 1,1%.

Plafonul cheltuielilor de personal exprimate ca procent în produsul intern brut este de:

  • 6,8% în anul 2015;
  • 6,6% în anul 2016.

Cheltuielile totale ale bugetului de stat în anul 2015 sunt în sumă de 115.138,6 milioane lei din care cheltuielile de personal sunt de 20.048 milioane lei, reprezentând 17,41%.

Cheltuielile totale ale bugetului centralizat al unităților administrativ teritoriale este de 58.694,8 milioane lei, din care cheltuieli de personal 20.328,8 milioane lei, reprezentând o pondere de 34,63%.

Analizând această pondere, dar fără a avea însă o analiză pertinentă, observăm că la nivelul autorităților administrativ teritoriale, în bugetele locale, cheltuielile de personal au o pondere nerezonabilă. Fără a fi în mod concret obiectivi, considerăm că lucrează prea multe persoane în administrația locală, iar în volum absolut se depășesc chiar cheltuielile de salarii regăsite în bugetul general consolidat al țării.

Alți indicatori ce merită amintiți:

  • Guvernul prin Ministerul Finanțelor Publice poate emite garanții în valoare de 8.000 milioane lei.
  • în anul 2015, valoarea plafonului împrumuturilor totale contractate de unitățile administrativ teritoriale este de 1.200 milioane lei, iar valoarea care poate fi autorizată într-un an pentru o singură unitate administrativ teritorială este de 100 milioane lei.
  • ordonatorii de credite au obligația să construiască bugetele instituțiilor publice astfel încât să corespundă politicii financiar – bugetare adoptată prin prezenta lege.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here