23 August, 2017

Indemnizaţii mărite pentru însoţitorii şi familia persoanelor cu handicap

Parlamentarii vor să mărească indemnizaţiile pentru însoţitorii şi familia persoanelor cu handicap în cuantumul salariului minim pe economie, conform unei iniţiative legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, depusă la Senat.

Iniţiatorii argumentează că, în acest moment, legile nu iau în calcul bugetul personal complementar, de care beneficiază şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, în perioada în care îi are în îngrijire. 

Astfe, se propune creşterea indemnizaţiei considerată ca prestaţie social, în cuantumul salariului minim pe economie, în funcţie de gradul de handicap.

Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în 2008, se modifică după cum urmează:

“Art.  58. alin. (4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:

1. Pentru adultul cu handicap grav, în cuantum egal cu salariul minim pe economie

2. Pentru adultul cu handicap accentuat, în cuantum de 50% din salariul minim pe economie

3. Pentru adultul cu handicap mediu, în cuantum de 25% din salariul minim pe economie. ”

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca actualizarea drepturilor să se facă anual, conform indicelui creşterii preţurilor de consum şi indicelui creşterii salariului minim pe economie, prin hotărâre de Guvern. Iniţiativa va fi dezbătută în plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Comentarii

 • Răspunde
  Cornelia
  aprilie 20 2016

  Oare este normal sa puneti la indoiala necesitatea majorarii indemnizatiilor persoanelor cu handicap….?? Oare dv. vedeti …stiti…care este valoarea reala a indemnizatiilor acestor …oameni saraci si balnavi …singura categorie sociala carora actualul guvern …nu …nu ne-a majorat cu nici un leu… acele mici…mici indemnizatii….de max. 340 lei /luna pentru gradul …Grav de handicap… in care este inclus si…….bugetul complimentar ..de care dv…va-ti agitat stimate domn reporter….,,,,,,Stimati domni cred ca doar vreti sa scrieti…dar nu cunoasteti nimica despre suferinta si saracia acestor oameni…minunati…tacuti din cauza suferintei lor… Considerati ca suma de 340 lei /luna ( in care este inclus si bugetul complimentat ) ……..Acesti putini bani ajuing pentru…medicamente multe…scumpe…cu o compensatie minima…si necesare vietii….pentru chelt. curente.de asistenta…( ex. numai pentru pampers cei care folosesc se plateste 150 lei/ luna…apoi alte chelt. curente si de intretinere si mai trebuie sa si traim…. Familia este ajutorul nostru sigur si de viata…. statul ne-a marginalizat…ne-a discriminat…suntem singura categorie sociala carora guvernul nu ne-a acordat …nici un leu ..in plus in anul 2016…in comparatie cu alte categorii sociale pentru care noi ne-am bucurat ca viata lor putin s-a imbunatatit…… Da asta este realitatea …pe care va invitam sa o cunoasteti cu adevarat…sa ne sprijiniti …ca si acesti oameni sa aiba o bucurie materiala dar si ne cistigam increderea ca toti oamenii sunt alaturi de suferintele noastre…. Va multumesc si va doresc din suflet….Sa fiti sanatosi……. Doamne ajuta….

  • Răspunde
   aprilie 20 2016

   Stimată doamnă, în cadrul acestui articol, precum şi în toate celelalte articole realizate şi publicate pe Legestart.ro, nu am pus sub semnul întrebării necesitatea măsurilor propuse. Sunt articole de informare pentru persoanele interesate, care prezintă strict ce se doreşte a fi modificat şi argumentaţia iniţiatorilor proiectului legislativ, fără intervenţii sau interpretări subiective din partea autorului.

 • Răspunde
  MIMI
  aprilie 21 2016

  Nu inteleg,aceasta marire este numai ptr insotitori sau ptr toate persoanele cu handicap?Eu am un frate cu handicap accentuat dar fara insotitor,el beneficiaza de aceasta marire?

  • Răspunde
   aprilie 21 2016

   Se incadreaza la art. 58 alin 4 punctul 2.

   • Răspunde
    MIMI
    aprilie 22 2016

    Multumesc frumos.

 • Răspunde
  aprilie 21 2016

  În acest articol se relatează despre două proiecte inițiate de Consiliul Național al Dizabilității din România și propuse Parlamentului României. Primul se referă la creșterea indemnizației lunare, indiferent de venituri, pentru persoana cu handicap grav, în cuantum egal cu salariul minim pe economie; pentru persoana cu handicap accentuat, în cuantum de 50% din salariul minim pe economie; pentru persoana cu handicap mediu în cuantum de 25% din salariul minim pe economie.
  De asemeni, CNDR a propus și o altă formulare pentru art. 58 alin. 13 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

  Cuantumul drepturilor se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum și cu indicele creșterii salariului minim pe economie, prin hotărâre a Guvernului.
  Al doilea proiect propus vine în sprijinul persoanelor cu handicap care nu au proprietăți. Astfel, aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu și pe terenul aferent acesteia, precum și de la plata impozitului pe autoturism.

  Propunerea legislativă are ca obiect înlăturarea discriminării între aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, persoanele adulte cu handicap care au în proprietate clădirea de domiciliu sau un autoturism precum și reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat.

  Sunt deosebit de optimistă că proiectul meu, și implicit al Consiliului Național al Dizabilității din România, pentru creșterea prestației sociale a persoanelor cu dizabilități va intra marți, 19 aprilie, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Până aici a fost o călătorie compusă din mii și mii de telefoane, e-mailuri și drumuri pentru cele peste 50 000 de semnături, de susținere a acestui proiect, adunate din toată țara. Știm că avem de partea noastră parlamentari din toate partidele care au agreat forma de proiect propusă. Menționez că nu oprim acțiunea de strângere de semnături

  • Răspunde
   MIMI
   aprilie 22 2016

   Multumim ptr proiect. Acesti bolnavi o duc f greu.In afara de faptul ca se simt marginalizati,medicamentele sunt scumpe si nici nu le cumpara pe toate ptr ca nu-si permit.Eu vad asta la fratele meu care are scleroza multipla.

  • Răspunde
   Ermina
   octombrie 2 2016

   CE ATI REZOLVAT? SUNTEM IN OCTOMBRIE SI NE UITAM PE INTERNET POSTA VINE CU CUPOANLE IN CUANTUMUL VECHI.VA RUGAM NU MAI VEHICULATI ASTFEL DE STIRI NEREALIZABILE CU SCOPUL DE A PROMOVA UN PARDID SAU ALTU. NU MAI AMINTITI DE PROIECTE CARE SUNT IN CURS DE DEZBATERE CAND E ADOPTAT DE AMBELE CAMERE SI DOMNUL PREMIER A AVIZAT ATUNCI PUTETI FACE PUBLIC PANA ATUNCI ACESTEA SUNT CONSIDERATE DREPT ZVONURI INDUCERE IN EROARE SI MANIPULAREA MASELOR VULNERABILE CATRE UN VOT FAVORABIL CELOR DIN PNL. SA INTELEG CA ACEST PARTID SI A INCEPUT DEJA CAMPANIA INSA LA NIVEL TEORETIC CEEA CE E FARA REZULTAT CA NICI LA NOI IN BUZUNARE NU SE VEDE DAR NICI IN VOTURI NU SE VOR CONCRETIZA ASTEPTARIILE DORITE DE DVS.

   • Răspunde
    octombrie 3 2016

    Bună ziua,
    Site-ul Legestart.ro este un portal de informare legislativă fără niciun fel de afiliere politică. Scopul nostru este de a informa publicul larg atât asupra schimbărilor legislative adoptate, cât şi asupra proiectele de lege propuse, subliniem, strict cu titlu de informare. În niciunul dintre materialele noastre nu am promovat un anumit partid politic sau o personalitate de acest gen, ci doar am prezentat informaţiile incluse în proiectele de acte normative depuse în Senat, la Camera Deputaţilor sau iniţiate de către Guvern, cu citarea directă a surselor şi extragerea textelor.

    • Răspunde
     Luci
     ianuarie 6 2017

     Buna seara ! Aveti cv informatii despre proiectul prs cu dizabilitati ?

   • Răspunde
    ianuarie 11 2017

    Propunerea de majorare a idemnizatiei a fost initiata de 38 parlamentari PNL .
    A trecut de camera Senatului dar la Camera Deputatilor a fost blocata de
    psd – isti . Bine ca impostori cu brevete de revolutionar incaseaza spre 4000 ron
    lunar + alte N avantaje {scutiri de impozite , calatorii gratuite {12/an},bilete de odihna
    in statiuni,…etc}.

 • Răspunde
  ioan lucian
  iulie 30 2016

  buna dimineata ma numesc calin ioan lucian sunt din vaslui mama mea a decedat acum 4 luni si nu ma pot descurca cu 270 de lei pe care ii am din indemnizatie cateodata ma inrteb cum pot trai cu acesti bani daca nu ma pensionam acum am si acea indemnizatie sociala dar acea indemnizatie sociala se duce pe plata utilitatilor ca apa gaz gunoi lumina cablu etc mai raman cu 270 de lei rar se intampla sa mai raman din pensie 30 50 cu restul de bani raman pt mancare dar incaltaminte imbracaminte nu pot sa imi iau din acei 330 de lei cat imi mai raman

 • Răspunde
  Ermina
  octombrie 2 2016

  MAI LASATI MASURIILE ASTEA POPULISTE CA SUNTEM IN LUNA OCTOMBRIE SI NAM VAZUT NICIUN SFANT DREPT CINE NE LUATI? VRETI SA LUATI LOCUL PSD ULUI IN PARLAMENT SI PESTE TOT SI DATI O AMARATA DE MAJORARE DE 20 DE LEI INAINTE DE ALEGERI CU O LUNA? ATI INCEPUT CAMPANIA ELECTORALA PE INTERNET DIN LUNA APRILIE ASA VO INVATAT NEAMTUL CA SE POT PROSTI ROMANII? NATI FOST CAPABILI SA APROBATI NISTE PROIECTE DE LEGE SA SE DISTRIBUIE DIFERENTELE PE LUNIILE IANUARIE SI FEBRUARIE LA PRIMARII PT CEI CARE INGRIJESC DE PERS CU HANDICAP GRAV. DIFERENTA DE 500 LEI DAR SA ALOCATI 900 LEI PE FIECARE CU GRAD 1.NU SUNTETI IN STARE SA PUTETI MAJORA ACEST BLESTEMAT DE SALARIU DE MINIM PE ECONOMIE DAR MITE SA CREATI CONDITII CELOR CU HANDICAP BA MAI MULT ATI APROBAT CU JOHANIS COMISII DE 2 SI UN SFERT ASA NUMITII INSPECTORI SOCIALI CA SA RADA COMUNA LUNCOIU DE JOS JUD HUNEDOARA DE TOATE GRADELE CA SA AVETI VOI PENSII SPECIALE.MARE POLITICA

 • Răspunde
  Mihai
  octombrie 17 2016

  Buna ziua,
  Va rog frumos sa imi spuneti si mie cine aloca bani primariilor pentru a acorda indemnizatia persoanelor care ingrijesc persoanele cu handicap.
  Tin sa mentionez ca luna aceasta primaria spune ca nu mai are fonduri pentru asa ceva( probabil ca a organizat anumite spectacole pe bani bolnavilor).Doresc sa stiu unde ar trebui sa ma interesez daca chiar s-au alocat acesti bani.,La primarie nu pot afla pentru ca nu sunt foarte rabdatori cu persoanele si nici nu sunt sanse sa primesti vreun raspuns concret.

 • Răspunde
  Maria
  octombrie 22 2016

  Buna seara,
  Camera Deputatilor, camera decizionala privind acest proiect, are in plan dezbaterea pe 27 oct. 2016. Vezi
  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.lista?std=F&com=7
  la pozitia 81 vedeti numele proiectului; dati click pe “Pl-x 440/10.10.2016″ si veti vedea ce s- a intamplat pana acum cu proiectul.
  Sa ne rugam ca Domnul sa le dea minte!

 • Răspunde
  ioan lucian
  noiembrie 20 2016

  buna seara as vrea sa va zic ca sunt mari probleme cu indemnizatiile de handicap dar si cele de insotitor JUDETELE VASLUI OLT VALCEA GIURGIU VRANCEA PRAHOVA ETC NU AU PRIMIT INDEMNIZATIILE DECI NOI LE PRIMEAM PNA PE 16 A LUNII CU CONT BANCAR SE ASTEAPTA RECTIFICAREA BUGETARA LA CARE SA FACUT 143 DE MILIARDE LEI VECHI ATAT APRIMIT MINISTERUL MUNCII PT PLATA INDEMNIZATIILOR ALOCATIILOR AJUTOARELOR SOCILAE ETC ceace pe menime ma enerveaza suntem in anul 2 in care luam aceas indemnizatie ma refer la cei cu gradul 2 de 272 de lei numai zic de cei mai saraci oameni gr 3 doar 39 de lei 45 la suta din alocatia copilului OARE ACESTE PRESTATII SOCIALE VOR FI MARITE SAU VOM ASTEPTA IAR 7 ANI DEACUM IN COLO va doresc o seara frumoasa

 • Răspunde
  noiembrie 26 2016

  Buna ziua .Adrian ma semnez sunt dintr-un oras numit Targoviste.
  Dece atatea zeci de mii de de dezbateri, ? pentru ce atatea lucruri spuse cand evident .
  De la o vreme in coace este evident ca populatie normala nu mai este cat este fie infestata fie cu diverese probleme :) .Dar sa punem totusi si acea intrebare :) nu vi se pare putin totusi ciudat dece apar cel putin copii s-au sa zicem adulti tot mai multi infestati cu Hiv . referitor la multe dintre alte deficiente :) si casa stam sa judecam putin . Chiar si statu asi mai pune si el semne de intrebare :) si nu stiu dece va tot plange-ti ca nu lua-ti bani .Din partea mea chiar de am o problema si beneficiez de la stat :) pot sigur sa spun ca sunte-ti niste oameni necotrolabilii care sta-ti toata ziua cat ii de lunga si asteptati sa vina din cer;) ar trebui sa ganditi mai bine orice ban primit de acolo este mai mult mai putin nu conteaza muncit :) si daca ati fi capabilii sa mai si face-ti ceva in loc sa asteptati ;) atunci clar situatia nu ar mai fi aceeasi ;) . Deci dragi bolnavi ce sunte-ti voi cum sunte-ti va sugerez sa lasati tigarile bautura ;) si investiti cu adevarat banii ce ii primiti in scopul care vi se acorda si nu mai veniti pe forumuri sa pune-ti problema ca nu ave-ti de ajuns ;) ca este ;) probabil nu ca in alte tari dar nu va lasa nici sa muriti de foame ;) o zi buna apreciez tot ce face acest stat multumesc chiar daca a fost o vina facuta in trecut ca si mine si voi ar trebui la fel sa ganditi ;) vine din buzunarul celor ce au un servici ;) si apoi sa plange-ti lacomilor ;)

 • Răspunde
  noiembrie 26 2016

  si sunt foarte curios voi aceea de lua-ti 500 Euro pe luna ;) cum le este celor ce iau doar nici 300 de euro ;) va rog frumos ;) daca as lucra in parlament pe toti acei ce se imbolnavesc intentionat le-as da un sut cur o palama dupa ceafa si afara la munca si sa stie sa stie clar ca sanatatea-i mai presus de orice ;) asa ca va rog mult STOP COMENTARII Tampite si diverese plangeri pentru ca sunt foarte sigur si stiu sigur ca avem din ce duce o viata decenta;)

 • Răspunde
  Pentru
  noiembrie 29 2016

  pentru Adrian din Targoviste, cuu privire la hiv, aia este infectie, (infectare) nu infestatie cum auzi pe la tv, sunt doua lucruri diferite.

 • Răspunde
  Ioana
  noiembrie 30 2016

  Bai Adriane esti dus rau sincer !! Cine ai impresia ca ia 500 de euro de la stat asta inseamna peste 22 de milioane ,si daca au indemnizatie se insotitor 1100+ 340 tot nu e atata si multi au asistent personal deci au doar indemnizatia de 340 , sa te vad pe tine cum te descurci cu ăstia , si care au si pensie de boala gradu 1 cu insotitor iau o indemnizatie insotitor de 698 +400 pensia minima + indemnizatia de handicap 340 atat ca la indemnizatia de 1100 nu au voie daca optează pt indemnizatia insotitor de la grasu 1 pensie de boala , la handicap le trebuie asistent personal si nu ei încasează banii . E dreptul lor pt ca nu pot munci ! Nu realizeaza alte venituri rare cazuri ! Sunt angajate doar 10% din numărul total de persoane cu handicap din tara deci gândeste-te

 • Răspunde
  dorina
  ianuarie 7 2017

  santem in 7 ianuarie 2017 ,,,,pentru persoanele cu dizabilitati ce marire a indemnizatiilor se va aloca ? dar pentru indemnizatia de insotitor ?

  pana acum nu am auzit nimic in acest sens. s-au au trecut alegerile si nu mai e nevoie de noi…..

  multumesc

 • Răspunde
  ianuarie 17 2017

  Ma pt. noi cei bonavi gradul une ne mai da statul ceva sau sa vb. cu popa?

 • Răspunde
  tina
  ianuarie 19 2017

  Buna .Am in îngrijire o persoană cu handicap grav , gr1 .Pana in urma cu 4 luni am fost angajată ca asistent personal trecând apoi in concediu crestere copil deoarece am nascut.In aceste 4 luni persoana a ramas in continuare in îngrijirea mea beneficiind de indemnizatie de la primarie de 960 lei pe numele ei.Ma interesează daca pot beneficia de indemnizația de insotitor si daca pt aceasta trebuie sa depun vreo cerere.

 • Răspunde
  Ioana
  februarie 17 2017

  Pitoliti-va oameni buni :) ))) uitativa pe un site senatul a aprobat !!!!!!! La sfarsitul lunii februarie vom sti cat va fi

 • Răspunde
  Florina
  aprilie 4 2017

  Buna ziua!As avea si eu nevoie de cateva informatii.Este vorba despre o doamna in varsta de 55 de ani,imobilizata in scaunul cu rotile.Nu a mai mers din anul 2010.Nu este ruda cu mine si nu am prea mare putere sa fac ceva.A cunoscuto sotul meu in urma cu doi ani,cand mama acesteia l a rugat sa o transporte cu masina.La acea vreme nu avea nici un venit.Traia din pensia mamei de 83 de ani,care la randul ei si a pierdut vederea aproape in totalitate.Am ajutat o cumparandu i un scaun cu rotile pentru a se putea cat de cat deplasa.In cele din urma,a obtinut o pensie de aprox.650 lei.Dupa multe chinuri,drumuri pe la spitale,medici,policlinici,i am depus dosarul pentru obtinerea pensiei de handicap grav cu insotitor,intrucat este dependenta permanent de cineva.Locuieste cu chirie si plateste 500 lei pe luna.A venit comisia acasa si desi au vazut situatia in care se afla si ca picioarele ei sunt subtiri ca si mainile,i au dat gradul de handicap accentuat.As dori sa fac contestatie si sa cer incadrarea de handicap grav.Va rog frumos sa ma indrumati ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez.Este vorba de sectorul 5.Inca o data doresc sa mentionez ca nu an nici un grad de rudenie cu aceasta doamna.Doresc din toata inima sa o ajut.Traieste in niste conditii greu de imaginat.Va multumesc!

 • Răspunde
  mai 5 2017

  Sa traiasca si parlamentarii cu 272 de ron pe luna !
  Poate ei reușesc!

Scrie un comentariu