Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care modifică și completează Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în procedurile judiciare și execuțional penale. Conform noii Ordonanțe, implementarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) a fost devansată de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024, în regim pilot, pentru a fi utilizat în cazurile de control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu.

De asemenea, Ordonanța extinde utilizarea SIME și pentru condamnații care, pe durata liberării condiționate, nu au voie să se afle în anumite locuri sau la anumite evenimente sportive, culturale ori alte adunări publice stabilite de instanță. Aceasta interzice și contactul cu victima, membrii familiei acesteia, participanții la infracțiune sau alte persoane. În plus, a fost introdusă o nouă alertă în cadrul SIME, denumită „alertă de apropiere frontieră”, care se activează când dispozitivul electronic de supraveghere se află la mai puțin de 30 km de frontiera de stat terestră sau de apă.

Aceste măsuri au fost adoptate de Guvern pentru a spori siguranța publică și a crește eficiența supravegherii măsurilor dispuse de autoritățile judiciare, în contextul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime.

În primele patru luni ale anului 2024, au fost emise 4.224 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 2.255 au fost ordine de protecție provizorii și 1.969 ordine de protecție emise de instanțele judecătorești. În 468 de cazuri, agresorii au fost obligați să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, ceea ce reprezintă aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție emise.

Vezi aici OUG nr. 61/2024

Vez aici alte articole monitorizarea electronica

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here