25 Februarie, 2018

Începând cu 1 august, cererile de chemare în judecată vor fi respinse dacă reclamantul nu se informează în privinţa medierii!

Pe 1 august va intra în vigoare prevederea conform căreia instanţele vor respinge cererile de chemare în judecată dacă reclamanţii nu-şi vor îndeplini obligaţia de a participa la şedinţa de informare privind medierea.

Această măsură a respingerii cererilor de chemare în judecată ca nefondate este introdusă de OUG nr. 90/2012, dar termenul de 1 august 2013 este stabilit prin OUG nr. 4/2013.

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma veche a art.III (al OUG nr. 90/2012), iar în dreapta forma nouă a acestuia (după aplicarea prevederilor OUG nr. 4/2013).
(Atenţie! Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.)

psSursa foto: Lege5 Online

Până astăzi, cei care refuzau participarea la şedinţa obligatorie de informare privind medierea erau doar pasibili de o amendă.

Potrivit OUG nr. 90/2012, părţile (persoane fizice/juridice) sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru a dovedi participarea la şedinţă, mediatorul care a realizat informarea va elibera un certificat de informare. Această procedură (inclusiv formalităţile pentru convocarea părţilor) nu poate dura mai mult de 15 zile calendaristice.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu