9 Decembrie, 2019

OFICIAL. Persoanele fizice îşi vor putea plăti taxele şi impozitele cu cardul

ACTUALIZAT | Persoanele fizice îşi vor putea plăti taxele şi impozitele direct cu cardul, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Plata cu cardul a taxelor şi impozitelor administrate de Fisc, primării şi alte instituţii publice se va putea face la terminalele Trezoreriei.

Noile dispoziţii sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 62/2014, care vine cu completări la Ordonanţa de urgenţă nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului. Proiectul de act normativ a fost adoptat de Guvern în şedinţa din 1 octombrie şi apoi publicat în Monitorul Oficial în 6 octombrie — dată de la care a şi intrat în vigoare.

Noul sistem de plată oferit de Trezoreria Statului va contribui atât la stimularea plăţilor cu mijloace electronice moderne, cât şi la diminuarea plăţilor în numerar efectuate de către contribuabil la ghişeele instituţiilor publice. Implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru instituţiile publice care vor încasa venituri bugetare, întrucât se utilizează sistemul actual de decontare utilizat în relaţia cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat, este precizat într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor (MFP).

Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 62/2014, comisionul perceput la fiecare tranzacţie va fi de 0,3% din valoarea acesteia.

Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat zilele trecute că plata cu cardul a taxelor şi impozitelor ar putea fi posibilă chiar din 2015.

MFP a purtat deja discuţii cu reprezentanţii principalelor sisteme de plată din România (Mastercard şi VISA), care doresc să fie autorizaţi. Estimăm că într-o perioadă de şase luni – un an, timp în care se va face licenţierea, dezvoltarea sistemelor, persoanele fizice să-şi poată achita cu cardul toate impozitele şi taxele la Trezorerie. Eu sunt optimistă şi am încredere că impozitele şi taxele pentru 2015 le voi plăti cu cardul la Trezorerie. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima ţară din lume care va avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele şi impozitele, a declarat Ioana Petrescu.

Pentru aplicarea noilor prevederi urmează să fie emise norme metodologice, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor.

Potrivit Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice Maramureş, în momentul de faţă, persoanele fizice îşi pot plăti taxele şi impozitele în numerar la casierii, prin virament bancar sau mandat poştal.

* NOTĂ: Articolul a fost publicat iniţial în 3 octombrie. Acesta a fost actualizat (şi republicat) astfel încât să conţină faptul că noua ordonanţă de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial.

Surse: MFP, AJFP Maramureş, OUG 62/2014 | Foto: Free Images

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu