21 Februarie, 2018

În ce ţări se va aplica taxa pe tranzacţiile financiare?

Taxa europeană pe tranzacţiile financiare se va aplica în 11 state membre ale Uniunii Europene, Comisia pregătind o abordare comună privind colectarea acestei taxe.

Astfel, conform informaţiilor furnizate de CE, noua taxă, menită să garanteze că sectorul financiar contribuie în mod echitabil la bugetul public, va fi introdusă în următoarele ţări: Austria, Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.

În prezent, sectorul financiar plăteşte mai puţine taxe, comparativ cu alte sectoare de activitate.

Măsura de faţă ar putea reprezenta şi o modalitate prin care băncile şi alte insituţii financiare ar fi determinate să contribuie la costurile necesare ieşirii din criză. Ele au jucat un rol major în încetinirea creşterii economice şi au beneficiat, pentru a supravieţui, de un sprijin substanţial din partea guvernelor statelor membre.

Taxa se va aplica tuturor tranzacţiilor financiare în care cel puţin o parte la tranzacţie este stabilită într-un stat membru participant. Rata minimă urmează să fie de 0,01% pentru instrumentele financiare derivate şi de 0,1% pentru toate celelalte tranzacţii, inclusiv cumpărarea de acţiuni şi obligaţiuni. Ţările participante sunt libere să aplice o rată mai mare.

Taxa nu se va aplica activităţilor financiare curente efectuate de cetăţeni şi întreprinderi, cum ar fi încheierea unei poliţe de asigurare, contractarea unui împrumut, cumpărături efectuate cu cardul de credit şi credite pentru întreprinderi.

Se estimează că această taxă va genera un venit anual de 30-35 de miliarde de euro, din care o parte ar putea merge la bugetul UE. Contribuţia fiecărei ţări participante va fi redusă proporţional.

Restul venitului generat de prelevarea acestei taxe va merge la bugetele de stat, urmând a fi utilizat la fel ca şi celelalte venituri fiscale (de exemplu, pentru a reduce dobânda sau pentru a investi în creştere şi locuri de muncă).

* Etapele următoare

Din cele 27 de state membre ale UE, 16 nu vor aplica taxa imediat. Ele vor putea să adere la sistem în orice moment şi au fost de acord ca cele 11 ţări menţionate mai sus să aplice deja această măsură.

În continuare urmează să aibă loc discuţii referitoare la modalitatea de aplicare a taxei. Toate ţările UE pot lua parte la acestea, însă numai cele 11 vor avea drept de vot. De asemenea, înainte ca taxa să poată fi pusă în aplicare (data estimativă este 1 ianuarie 2014), toate ţările UE trebuie să voteze în unanimitate în favoarea sa. Parlamentul European va fi, de asemenea, consultat.

Sursa: CE

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu