În şedinţa din 10 mai 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Potrivit deciziei ICCJ, excluderea unui asociat dintr-un SRL se poate face doar în baza Legii societăților, nu și în baza prevederilor Codului civil.   

„Decizia nr.28  în dosarul nr.373/1/2021

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secţia a II-a Civilă și, în consecință, stabilește că: Ipotezele de excludere a asociatului prevăzute de art. 222 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se completează cu prevederile art. 1.928 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil”, se arată în comunicatul de presă ICCJ.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial.

Potrivit Art. 1.928, la cererea unui asociat, instanța judecătorească, pentru motive temeinice, poate hotărî excluderea din societate a oricăruia dintre asociați.

Acum,potrivit ICCJ, doar prevederile Legii societăților va rămâne cele în baza cărora se va face excluderea unui asociat dintr-un SRL.

Art. 222. din legea societăţilor prevede:

Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:

a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;

b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;

c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administrație ori contravine dispozițiilor 80 și 82;

d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societății sau se servește de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.

Dispozițiile acestui articol se aplică și comanditaților în societatea în comandită pe acțiuni.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here