25 Septembrie, 2018

ÎCCJ: Cine suportă cheltuielile de judecată când se pierde un proces civil?

Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 18.09.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat mai multe decizii privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, dar, în prezentul material, ne vom opri atenția doar asupra uneia din deciziile pronunțate la data respectivă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri.
 
Astfel, prin Decizia nr. 59/18.09.2017 în dosarul nr. 767/1/2017 ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă în dosarul nr. 18858/4/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, a stabilit că:
 
În cauzele având ca obiect obligarea pârâtului la suportarea pretenției constând în cheltuielile de judecată generate de un alt litigiu soluționat definitiv, dispoziţiile art. 453 alin. (1) din Codul de procedură civilă rămân aplicabile”.
 
Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 59/ 18.09.2017  va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Potrivit art. 521 alin. 3 din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Când se poate solicita ÎCCJ să pronunțe o hotărâre prin care să se dea rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată?
Dacă, în cursul judecății, un complet de judecată al  ÎCCJ, al curții de apel sau al tribunalului, învestit cu soluționarea cauzei în ultimă instanță, constatând că o chestiune de drept, de a cărei lămurire depinde soluționarea pe fond a cauzei respective, este nouă și asupra acesteia Înalta Curte de Casație și Justiție nu a statuat și nici nu face obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluționare, va putea solicita Înaltei Curți de Casație și Justiție să pronunțe o hotărâre prin care să se dea rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată (art. 519 din Codul de procedură civilă).
 
Care este conținutul textului legal menționat de instanța supremă în Decizia nr. 59/ 18.09.2017?
Art. 453 alin. (1) din Codul de procedură civilă: Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
 
Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită?
Așadar, dacă într-un dosar civil, partea care a câștigat litigiul (definitiv) nu a solicitat în cadrul respectivului dosar – de la partea care a pierdut procesul – cheltuielile de judecată ocazionate de respectivul litigiu, ci a precizat în fața instanței de judecată ca va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată, acesta are posibilitatea să le solicite într-un alt dosar separat, partea care a pierdut procesul fiind obligată – printr-o nouă hotărâre judecătorească – să îi plătească părții care a câștigat respectivele cheltuieli de judecată.

Ai nevoie de Codul de Procedură Civilă? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Fara comentarii

Scrie un comentariu