13 Noiembrie, 2019

ÎCCJ: Ce se întâmplă când singura persoană rănită este conducătorul singurului autovehicul implicat în accident?

Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 21.03.2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat o decizie privind dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri. 

Astfel, prin Decizia nr. 8 din 21.03.2019 în dosarul nr. x/2019 - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2018, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei probleme de drept dacă noțiunea de rănire a uneia sau mai multor persoane prevăzută de art. 75 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice rap. la art. 338 alin. (3) din Codul penal, articol care definește accidentul de circulație ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută de art. 338 alin. (1) din Codul penal, are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident.” 

Astfel, instanța supremă a stabilit că rănirea uneia sau mai multor persoane prevăzută de art. 75 lit. b) din OUG nr. 195/2002, cuprinsă în definiţia accidentului de circulaţie, ca situaţie premisă a infracţiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută de art. 338 alin. (1) din Codul penal, nu are în vedere şi autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident. 

Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 8 din 21.03.2019 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.  

Care este conținutul textelor legale menționate de instanța supremă în Decizia nr. 8 din 21.03.2019? 

Art. 75 lit. b) din OUG nr. 195/2002: Accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții:(…) b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale; (…) 

Art. 338 alin. (1) din Codul penal: (1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită? 

Când are loc un accident de circulație soldat cu rănirea unei singure persoane, iar aceasta este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident, fiind în prezența unei autorăniri, rănirea respectivă nu poate fi considerată situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută de art. 338 alin. (1) din Codul penal, așadar dacă conducătorul respectiv părăsește locul accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, acesta nu săvârșește infracțiunea de părăsire a locului accidentului.

Ai nevoie de Codul penal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Un comentariu

  • Răspunde
    marin
    aprilie 21 2019

    Ce se întâmplă când singura persoană rănită este conducătorul singurului autovehicul implicat în accident?
    cine plateste spitalizarea si tratamentele medicale (lucrez ca angajat si platesc la cass)

Scrie un comentariu