18 August, 2017

Hotărâre CEDO: România trebuie să plătească 350.000 de euro pentru victimele Revoluţiei din 1989

România va trebui să plătească despăgubiri în valoare de 349.500 de euro pentru 72 de cetăţeni români victime sau rude ale unor victime ale represiunii comuniste împotriva manifestaţiilor începute la Timişoara în decembrie 1989. Această hotărâre a fost luată şi comunicată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg,  în cursul zilei de ieri, 26 martie 2013.

Reclamanţii sunt victime sau moştenitori ai acestora în urma represiunii armate a demonstraţiilor care au început în Timişoara în seara de 16 decembrie 1989, împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu.

Invocând în special art.2 (dreptul la viaţă) şi art.3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, reclamanţii au subliniat faptul că autorităţile competente nu au întreprins o anchetă efectivă cu privire la decesele apropiaţilor lor sau la relele tratamente cărora le-au fost supuşi ei înşişi în timpul reprimării manifestaţiilor anticomuniste de decembrie 1989 de la Timişoara. 

În decizia anunţată marţi, CEDO a stabilit acordarea a câte 5.000 de euro, cu titlul de daune morale, pentru cele 65 de persoane în cazul cărora a fost constatată încălcarea art. 2, şi a câte 3.500 de euro în cazul celor şapte reclamanţi pentru care a fost constatată încălcarea art. 3 din Convenţie.

Sursa: Agerpres.ro

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

  • Răspunde
    Iulia
    martie 27 2013

    Da, pai se putea…sunt curioasa de unde mai scot bani. asta daca o sa-i plateasca vreodata. Tara de datornici, mancata de caini…

Scrie un comentariu