7 Decembrie, 2019

Guvernul a redus numărul zilierilor prin OUG nr. 114, dar acum îi reangajează pentru taberele de copii

Guvernul a emis o ordonanță de urgență care modifică Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, care prevede angajarea zilierilor pe perioada taberelor de vară și la cluburile sportive. Tot Executivul este însă cel care la finalul anului trecut a redus domeniile în care pot fi folosiți zilierii, prin celebra Ordonanță nr. 114. 

Ministerul Tineretului și Sportului este autoritatea care a inițiat ordonanța, arătând, în nota de fundamentare, că sunt în pericol mai multe programe pentru taberele școlare din cauza noii legislații: ”Ca urmare a intervenției legislative, unitățile din subordinea MTS care organizează tabere naționale, tabere de odihnă, tabere pentru copii și studenți nu vor mai putea folosi personal zilier”.

Astfel, se arată în document, programul de tabere ARC (peste 3.000 de copii din diaspora), tabere de agrement din subordinea MTS, dar și alte centre, nu ar mai putea fi deschise deoarece funcționează cu angajarea de personal doar pe timpul verii. 

Guvernul a modificat la finalul anului trecut, prin OUG nr. 114, Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități desfășurate de zilieri, prin care au fost limitate drastic domeniile în care pot lucra zilierii. Inițial actul normativ a redus la 4 domenii în care pot fi angajați zilieri: a)agricultură, vânătoare și servicii conexe, b) silvicultură, c)pescuit și acvacultură. În luna aprilie, guvernul a mai intervenit o data asupra actului normativ și a reintrodus mai multe domenii printre care publicitatea, organizarea târgurilor și a congreselor, activitățile de interpretare artistică, restaurant și baruri precum și activitățile de catering. 

Ordonanța care modifică acum legislația cuprinde două articole, care se referă la categoriile în care pot fi din nou angajați zilieri: 

La articolul 1 alineatul (3), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins: 

unităților din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului pentru domeniile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. m) – p);” 

La articolul 13 alineatul (1), după litera l) se introduc patru noi litere, literele m) – p), cu următorul cuprins:

m) hoteluri şi alte facilități de cazare – diviziunea 55; facilităţi de cazare similare – clasa 5510; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea acestuia;

n) facilități de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – cabane;

o) activități ale bazelor sportive – clasa 9311;

p) activități ale cluburilor sportive – clasa 9312.

Ai nevoie de Legea nr. 52/2011? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu