23 Februarie, 2018

Guvernul propune Parlamentului data de 1 iunie 2012 pentru punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă

Executivul a aprobat astăzi proiectul Legii pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, se arată într-un comunicat de presă prezent pe site-ul Guvernului.

Conform unei declaraţii de presă a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, “Principala soluţie normativă cuprinsă în cadrul acestui proiect de interes pentru opinia publică şi sistemul judiciar este data de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă”. Astfel, Guvernul a propus Parlamentului data de 1 iunie 2012 pentru punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă.

Noul Cod de procedură civilă reprezintă continuarea firească a reformei sistemului judiciar românesc, o consecinţă raţională a intrării în vigoare a noului Cod civil (Legea nr. 287/2009). Reforma de substanţă adusă dreptului material a impus crearea unui nou instrument juridic în materie procedurală, care să corespundă exigenţelor unei justiţii moderne, rapide şi eficiente.

Proiectul de lege adoptat astăzi cuprinde şi o regulă de drept tranzitoriu. În acest sens, cererile şi executările silite începute înainte de data punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă vor continua pe procedura care era în vigoare la momentul începerii acestor cereri. În acelaşi timp, cererile şi executările silite iniţiate după data punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă vor fi soluţionate potrivit noului Cod.

Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, alături de celelalte trei coduri, civil –intrat în vigoare la 1 octombrie 2011 –, penal, procedură penală, reprezintă obiectivul fundamental al reformei iniţiate de Guvern.

Proiectul a fost avizat de toate celelate ministere şi/sau instituţii cu atribuţii în domeniul de aplicare, precum şi de Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Economic şi Social.

Sursa: Guvernul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu