20 Noiembrie, 2019

Guvernul a introdus ordinul de potecție provizoriu, pentru agresorii de domiciliu

Guvernul a introdus ordinul de potecție provizoriu, prin care polițiștii pot lua măsuri imediate de înlăturare a agresorilor de domiciliu, prin caracterul său executoriu. Noul ordin, aprobat  prin proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, este diferit de ordinul de protecție existent deja în legea emisă în 2012, deoarece se emite de către poliție fără termen și fără somație, având valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire, până la emiterea ordinului de protecție.

Practic, victim unei agresiuni la domiciliu va fi apărată de acest nou ordin emis pe loc de poliție, până la strângerea probelor necesare confirmării unui ordin de protecție, care va fi emis, în continuare, la propunerea procurorului și polițistului, de către un judecător. 

Prin noua reglementare, poliţistul va avea dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa, şi să emită un ordin de protecţie provizoriu prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate. Ordinul va fi emis în baza unei fișe de risc, pe baza evaluării la locul incidentului. În funcție de riscul înscris în fișă, crescut sau foarte crescut, polițistul poate dispune, prin ordin, măsuri imediate și executorii pentru agresor:

  • evacuarea din domiciliu cu interdicţia de a reveni pe toată durata valabilităţii ordinului de protecţie provizoriu;
  • stabilirea unei distanţe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de şcoală, după caz);
  • confiscarea cheilor, a unor eventuale arme, etc.

Nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, ca și nerespectarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la o lună la un an. După emiterea ordinului, pentru a se asigura că toate drepturile sunt respectate, polițistul va face continuu verificări: vizite la domiciliu, culegere de informaţii de la vecini, serviciul victimei, şcoală, după caz. Iar în privința agresorului, polițistul este obligat să îl informeze corect cu privire la măsurile dispuse prin ordinal de protecție provizoriu și să-l îndrume, dacă este nevoie, către un Serviciu specializat în consiliere.

De asemenea, pentru agresor, se introduce obligaţia de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (brăţară electronică) în următoarele condiţii:

  • agresorul a fost obligat să păstreze o distanţă minimă determinată faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de rude ale acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  • agresorului i-a fost interzisă deplasarea în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.

Sistemul de supraveghere electronică poate fi dispus, însă, cu condiția ca victima sau membrii familiei acesteia își exprimă acordul pentru purtarea brățării. De altfel, regimul juridic și normele de aplicare a sistemului de supraveghere electronică trebuie stabilite printr-o altă lege, sau printr-un ordin comun al ministerelor Afacerilor Interne și Muncii.

Potrivit datelor poliției, în anul 2017 au fost înregistrate peste 20.000 de cazuri de victim ale violenței în familie, soldate cu 84 de decese. Tot în cursul anului trecut, au fost emise peste 3.000 de ordine de protecție, mai mult de o treime dintre acestea fiind ulterior încălcate.

Ai nevoie de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu