21 August, 2019

Guvernul a adoptat Proiectul Legii Prevenției

Proiectul Legii Prevenției a fost adoptat astăzi de Guvern, urmând să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. 

Crearea legislației necesare pentru educarea și informarea operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control sunt cei doi piloni ai proiectului de act normativ:

“Legea Prevenției reprezintă o etapă în strategia de îmbunătățire a relației statului cu mediul de afaceri. De-a lungul procesului de consultări extinse am descoperit că, pe lângă această radicalizare a relației mediu de afaceri-organe de control, subzistă și o problemă de sistem și anume existența unei multitudini de acte normative, nearmonizată, care instituie contravenții în diferite domenii. De aceea, în perioada imediat următoare, vom propune Guvernului, printr-un memorandum, aprobarea stabilirii unui termen rezonabil în care toate ministerele să analizeze toate actele normative care instituie contravenții în domeniul sau domeniile de competență, urmând a face propuneri de modificare a legislației care să ducă la eliminarea paralelismelor legislative (contravenții care se regăsesc în mai multe acte normative), a suprapunerilor de competențe ori a acelor reglementări care nu mai sunt necesare ori sunt de natură „a frâna” dezvoltarea optimă a mediului de afaceri din România”, spune ministrul Alexandru Petrescu.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a integrat propunerile de contravenții venite din partea a 17 ministere care au în portofoliul organisme cu atribuții de control. Aproximativ peste 290 de contravenții au fost introduse, la propunerea ministerelor implicate, sub incidența acestei legi.  Este vorba despre fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenții sunt din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri,  protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne.

Cadrul reglementat de acest act normativ acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Legea prevenției reprezintă un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătățire a mediului de afaceri, alături de alte  proiecte importante ale  ministerului: legea lobby-ului, legea parteneriatului public privat, armonizarea legislației în domeniul comerțului, contribuția la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 și multe altele, arata Guvernul României într-un comunicat de presă. 

Pentru detalii complete despre Proiectul legii Prevenției apăsați click AICI

Proiectul Legii prevenţiei cu lista contravenţiilor poate fi descărcat în format PDF de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu