15 Noiembrie, 2019

Guvernul a adoptat ordonanța transportului alternativ cu Uber, Bolt și Clever

Executivul a adoptat, pe 25 iunie, ordonanța de urgență privind transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

Astăzi adoptăm proiectul de act normativ privind reglementarea serviciilor alternative de transport de persoane prin intermediul unor aplicații digitale, un proiect pe care l-am discutat săptămâna trecută în primă lectură. Vom stabili o formulă care să asigure transportul pasagerilor în condiții de siguranță și care să încurajeze concurența, astfel încât cetățenii să poată opta pentru servicii de cât mai bună calitate”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Actul normativ prevede ca firmele care operează serviciile de ridesharing Uber, Bolt și Clever să obțină anual un aviz tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor, taxa fiind de 50.000 de lei.

Autoturismele firmelor care vor opera serviciile de transport alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- Cel mult 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto;

- Nu sunt mai vechi de 15 ani;

- Inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni;

- Normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei trebuie să fie corespunzătoare legilor din domeniu;

- Deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.

Mașinile înscrise în companiile de ridesharing vor avea, obligatoriu, un ecuson în parbriz, rotund cu diametrul de 10 cm, care va conține următoarele elemente de identificare:

- denumirea platformei digitale pe care este acceptat autoturismul

- numărul de înmatriculare al autoturismului

Ecusonul va fi emis de operatorul platformei digitale, pentru fiecare autoturism pentru care a fost emisă în prealabil copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ. De asemenea, ecusonul de transport alternativ dă dreptul operatorului de transport alternativ să utilizeze autoturismul astfel identificat și să efectueze transport alternativ în condițiile prevăzute la art. 13 alin. (4), prin intermediul platformei digitale menționate pe acesta.

Autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, în leasing, dar și prin închiriere sau comodat.

Şoferii trebuie să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani, să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani și să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română. Totodată, şoferii trebuie să “aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activității de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu