20 Iunie, 2018

Guvernul a modificat unele prevederi ale noului Cod de procedură penală!

Noul Cod de procedură penală a intrat în vigoare de la data de 1 februarie 2014, iar Guvernul deja a făcut anumite modificări printr-o ordonanţă de urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 98 din 7 februarie, aceasta intrând în vigoare de la aceeaşi dată.

Prin noul act normativ a fost extinsă lista infracţiunilor din Codul penal pentru care procurorii efectuează obligatoriu urmărirea penală. Mai exact, au fost adăugate (la art. 56 alin. 3 lit. b din Codul de procedură penală):

- ultrajul;
- presiunile asupra justiţiei;
- compromiterea intereselor justiţiei;
- cercetarea abuzivă;
- supunerea la rele tratamente;
- tortura;
- represiunea nedreaptă.

De asemenea, la articolul 56 s-a introdus şi prevederea conform căreia este competent să efectueze/conducă şi să supravegheze urmărirea penală procurorul de la parchetul corespunzător instanţei care judecă în primă instanţă cauza.

O altă modificare s-a făcut la articolul 309 (alin. 1) al Codului de procedură penală. Astfel, se prevede că acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu este vorba de unul dintre cazurile de împiedicare (specificate la art. 16 alin. 1).

Iniţial se preciza că acţiunea penală se pune în mişcare la constatarea existenţei de probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune.

Cazurile de împiedicare la care se face referire sunt:

- fapta nu există;
- fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
- nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
- există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
- lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
- a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
- a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
- există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
- există autoritate de lucru judecat;
- a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2014 conţine modificări şi la alte prevederi ale noului Cod de procedură penală, dar şi la alte acte normative. Consultă integral OUG nr. 3/2014 AICI.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu