20 Februarie, 2018

Guvernul a modificat organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal

În cadrul şedinţei de marţi, 30 august, Executivul a aprobat, printr-o ordonanţă, modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Lazăr, la finalul şedinţei.

Modificările au drept scop “diferenţierea termenului de radiere a faptelor săvârşite de contribuabili şi care se înscriu în cazierul fiscal, în sensul că se va ţine cont de gravitatea faptei săvârşite de contribuabil”, a afirmat secretarul de stat.

Actul normativ prevede că unele fapte care constituie contravenţii, dar nu au o gravitate deosebită, să fie radiate din cazierul fiscal în termen de 1 an, în timp ce pentru infracţiunile cu gravitate deosebită, rămâne termenul de 5 ani, după care se va radia respectiva faptă din cazierul fiscal. ”De exemplu, până în momentul de faţă, în cazul în care un contabil nu depunea o declaraţie de impunere pe un anumit impozit, /…/ această inactivitate era trecută în cazierul fiscal atât al administratorului societăţii, cât şi al firmei respective. Iar respectiva societate, de la momentul reactivării ei şi până la momentul în care îşi putea desfăşura din nou activitatea, trebuia să aştepte 5 ani de zile. Şi nu era normal pentru o faptă minoră, să suporte astfel de consecinţe”, a explicat Dan Lazăr.

Secretarul de stat a precizat că modificările aduse vizează şi introducerea de noi contravenţii pentru: nereţinerea impozitelor cu stopaj la sursă, neprezentarea de către contribuabil a bunurilor sau a materiei impozabile în vederea calcului impozitului de către fisc, precum şi pentru reţinerea şi nevărsarea, în cazul acelor categorii de impozite şi taxe care sunt prin stopaj la sursă, dacă contribuabilul nu este de rea credinţă.

Sursa: Guvernul României

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu