16 Ianuarie, 2018

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din instanţele judecătoreşti

În şedinţa din data de 19 octombrie, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din instanţele judecătoreşti, urmând ca actul normativ să fie dezbătut şi adoptat de Parlament.

Potrivit şefului Guvernului, aplicarea noilor prevederi va conduce la scurtarea duratei proceselor. De asemenea, vor fi introduse două elemente de noutate în proiectul de lege. Astfel, se va separa funcţia de manager de instanţă de competenţa juridică propriu-zisă şi se va institui funcţia de grefier judiciar. Ambele reglementări dau posibilitatea  personalului judiciar specializat să soluţioneze procesele judiciare în termen rezonabil. Prin introducerea managerului de instanţă, care va prelua toate atribuţiile care ţin de administrarea bugetului şi a patrimoniului instanţelor, se va conferi judecătorului un alt statut: “să judece, lăsând funcţiile administrative şi bugetare pe seama unor specialişti”, a subliniat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Care este rolul proiectului de act normativ?

Proiectul aprobat de Executiv are în vedere restructurarea şi reformarea de substanţă a personalului auxiliar din instanţe şi parchete. În acest sens, personalul de specialitate se va împărţi în trei categorii mari: personal judiciar, personal de asistenţă şi personal tehnico-administrativ. Astfel, personalul judiciar va include grefierul judiciar, grefierul de şedinţă şi grefierul de anchetă, cel de asistenţă va fi alcătuit din grefieri, grefieri arhivar-registratori şi agenţi procedurali, iar personalul tehnico-administrativ va fi format din specialişti IT, criminalişti şi şoferi.

Nu în ultimul rând, datorită acestui proiect se poate realiza transferul de sarcini de la judecători la grefieri, prin introducerea unei noi funcţii, aceea a grefierului judiciar, construit pe baza modelelor europene consacrate în materie, în concordanţă cu prevederile europene în materie.

Actul normativ va intra în vigoare la 6 luni de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial al României.

Sursa: Guvernul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu