18 Februarie, 2018

Guvernul a adoptat proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal

Guvernul a adoptat ieri, 30 mai 2012, proiectul de ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal. Una dintre pricipalele modificări se referă la creşterea pragului cifrei de afaceri peste care se plăteşte TVA de la 35.000 de euro la aproximativ 49 000 de euro. Astfel, persoanele fizice autorizate şi microîntreprinderile cu cifre de afaceri sub 220 000 lei vor fi scutite de plata TVA.

În prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creşte astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei, la cursul actual, echivalentul a aproximativ 49 000 euro.

“Măsura va conduce la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătăţirii administrării fiscale a acestor persoane şi combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale.

Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală, inferioară plafonului de 220.000 lei, având în vedere că acestea nu mai au obligaţia depunerii de deconturi de TVA”, arată reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal.

Descarcă Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/pr_OUG_24mai.pdf

Surse: Ministerul Finanţelor publice; Hotnews.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu