17 Noiembrie, 2019

GUVERN: Noul mod de calcul al contribuțiilor în cazurile de concediu medical sau maternal

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede noul mod de calcul al contribuțiilor sociale în situațiile în care beneficiarii sunt în concediu medical sau în concediul de îngrijire a copilului, astfel încât să se plafoneze nivelul la cel din decembrie 2017.

În același timp, stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concediu medical va fi de doar o lună, și nu de 6 luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care este acordat concediul. Astfel, în primele 6 luni ale anului 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale, inclusiv indemnizații maternale și de îngrijire a copilului bolnav, va fi de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical sau indemnizația. 

În privința modului de calcul al contribuției de asigurări sociale, ordonanța guvernului prelungește perioada de derogare de 6 luni, la 9 luni, pentru concediul maternal. Cuantumul contribuției nu va putea depăși nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din câștigul salarial mediu brut pentru 2017, corespunzător zilelor de concediu, în cazul persoanelor care, până la 1 iulie, se află sau intră în concediu medical, sau pentru femeile care, până la 1 octombrie 2018, urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie, respectiv concediu de îngrijire a copilului bolnav sau de risc maternal, până la terminarea acestora.

Toate persoanele care se află sau intră în concediu maternal în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, vor avea contribuțiile de asigurări sociale plafonate, astfel încât venitul net realizat după 1 ianuarie 2018 să nu fie mai mic decât cel realizat în luna precedentă. Angajatorii beneficiarilor care au primit, în luna ianuarie, indemnizații mai mici, vor depune declarații rectificative și vor plăti diferența de sumă până la 31 martie.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

  • Răspunde
    Marius
    februarie 23 2018

    Care este nr OUG

Scrie un comentariu