Prin apelul de proiecte lansat de Comisia Europeană pentru sprijinirea întreprinderilor inovatoare, circa 1.000 de întreprinderi nou-înfiinţate şi alte întreprinderi extrem de inovatoare vor primi, în cadrul unei noi etape de finanţare, granturi în valoare de 100 de milioane de euro din partea parteneriatului public-privat, pentru internetul viitorului. 

Apelul este deschis până pe data de 10 decembrie 2013.

Ajutorul este menit să contribuie la dezvoltarea de aplicaţii şi alte servicii digitale, în domenii precum transportul, sănătatea, sistemele de fabricaţie inteligente, energie şi mass-media.

Doamna Neelie Kroes, vicepreşedintă a Comisiei Europene, a declarat: „În decembrie anul trecut, la Paris, în cadrul conferinţei „Le Web”, am promis întreprinderea unor acţiuni, iar acum acestea se materializează. În Europa avem nevoie de mai multă inovare şi de o economie mai digitală, iar primul pas este asigurarea unui ecosistem mai bun pentru noile întreprinderi. Ne îndeplinim promisiunile.”

Această a treia etapă a finanţării în cadrul parteneriatului vizează dezvoltarea de noi aplicaţii şi servicii online în diverse domenii. Finanţarea va fi canalizată prin 20 de consorţii – echipe din ecosistemul digital – care includ: acceleratoare, platforme de finanţare participativă, societăţi financiare cu capital de risc, spaţii de colaborare, organizaţii de finanţare regională, întreprinderi din domeniul tehnologiei şi asociaţii de IMM-uri. Consorţiile câştigătoare vor fi selectate în funcţie de modul în care intenţionează să îşi maximizeze impactul economic al finanţării lor la nivelul ecosistemului digital.

Serviciile si aplicatiile se vor construi in jurul tehnologiilor dezvoltate în cadrul Programului Comisiei de parteneriat public-privat pentru internetul viitorului (FI-PPP).

Pentru mai multe detalii despre această linie de finanţare, consultaţi adresa aceasta.

CONTEXT

Acest anunţ de finanţare este al treilea şi ultimul apel deschis în cadrul parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului, lansat în 2011 şi care dispune de un buget în valoare de 500 de milioane de euro. Parteneriatul are drept obiectiv să ajute întreprinderile şi guvernele să valorifice internetul mobil şi revoluţia datelor şi să stimuleze inovarea şi crearea de locuri de muncă în industriile digitale ale Europei.

Parteneriatul public-privat pentru internetul viitorului este menit să faciliteze crearea de infrastructuri şi procese operaţionale mai inteligente, mai eficiente şi mai durabile, printr-o mai bună integrare în reteaua de internet şi prin dezvoltarea capacităţilor informatice. Acest parteneriat vizează diferite sectoare, cum ar fi transportul, sănătatea, mass-media, sistemele de fabricaţie inteligentă şi energia, definind posibile modele de afaceri inovatoare pentru aceste sectoare. În cadrul parteneriatului s-au elaborat tehnologii europene unice şi s-au creat bazele pentru instrumente si servicii în domenii precum tehnologiile de tip cloud, oraşele inteligente, volumul mare de date şi internetul obiectelor.

În 2013, au demarat cinci proiecte mari, pentru a valida în mediul real tehnologiile dezvoltate. Platformele sectoriale elaborate în cadrul acestor proiecte vor fi puse la dispoziţia IMM-urilor şi a antreprenorilor din domeniul internetului, pentru a crea diverse servicii şi aplicaţii.

Această finanţare face parte, de asemenea, din iniţiativa Comisiei StartUp Europe, destinată să favorizeze şi să conecteze ecosistemele antreprenoriale din Europa pentru a ajuta întreprinderile nou-înfiinţate din domeniul tehnologiilor nu numai să se lanseze în Europa, ci şi să continue să se dezvolte în Europa. Iniţiativa constă în:

• Leaders Club – un grup independent de fondatori în domeniul antreprenoriatului bazat pe tehnologie, care servesc drept model pentru antreprenorii europeni din domeniul internetului;

• premii şi concursuri
– Europioneers îi recompensează pe doi dintre cei mai buni antreprenori europeni ai anului în domeniul tehnologiei. Tech All Stars identifică cea mai bună întreprindere nou-înfiinţată din Europa, oferindu-i acces la surse de finanţare europeană şi facilităndu-i contactul cu antreprenori de succes şi alte persoane influente;

• crearea de reţele
– Reţeaua acceleratorilor europeni iniţiază şi facilitează crearea unei reţele europene de acceleratori de întreprinderi din sectorul internetului;

• încurajarea talentului european
în domeniul internetului (prin educaţie, precum „cursurile online deschise şi în masă”) – sprijinirea reţelelor, programelor şi resurselor pentru sisteme de barter, acceleratoare şi incubatoare, precum şi mentoring.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here