22 Februarie, 2018

Granturi norvegiene pentru sprijinirea întreprinderilor ecologice şi inovare în protecţia mediului

Pe 12 martie 2013, la Bucureşti, va fi lansat oficial Programul de granturi norvegiene “Inovare în industria verde”,  ce are ca scop sporirea competitivităţii întreprinderilor ecologice, sprijinirea ecologizării întreprinderilor noi şi existente, inovarea în domeniul protecţiei mediului.

La evenimentul de lansare vor fi oferite informaţii potenţialilor solicitanţi de finanţare români şi potenţialilor parteneri norvegieni despre obiectivele, modul de operare a programului, despre condiţii de eligibilitate, despre depunerea de aplicaţii.

Cei interesaţi sunt invitaţi să se înregistreze pentru participare on-line la adresa următoare, unde se găseşte şi agenda evenimentului: http://www.innovasjonnorge.no/Kontorer-i-utlandet/Romania/Events/Green-Industry-Innovation-Programme/

Suma totală destinata co-finanţării de proiecte este de circa 21,5 mil. euro, iar operatorul de program este Innovation Norway. În cadrul programului este prevăzuta o singură sesiune de cerere de oferte.

Toate documentele privind apelul de proiecte vor fi publicate pe 12 martie 2013, cererile de finanţare fiind solicitate în limba engleza.
Operatorul de program va organiza sesiuni de informare în mai multe regiuni ale ţării, în perioada martie-aprilie 2013 după cum urmează:

- Ploieşti – 14.03

- Braşov – 20.03

- Craiova – tdb

- Constanţa – 21.03

- Cluj-Napoca – tdb

- Arad – 04.04

- Timişoara – 05.04

- Iaşi – 09.04

Informaţii despre înscriere la aceste sesiuni vor fi publicate pe site-ul http://www.norwaygrants-greeninnovation.no la finele lunii februarie 2013.

Potenţialii aplicanţi pentru finanţare sunt întreprinderile comerciale cu activitate pe perioada de minim un an fiscal. În cadrul schemei de granturi mici pot solicita finanţare ONG-urile şi firmele implicate în iniţiative eco-inovative în mediul rural. Proiectele realizate în parteneriat cu o entitate din Norvegia sunt încurajate şi vor primi puncte suplimentare în cursul evaluării.

Cofinanţarea proprie a unui proiect va fi calculate pentru fiecare proiect în parte, pe baza regulii de acordare a ajutorului de stat. Pentru IMM-uri va fi în mod normal de 50% din valoarea proiectului, iar pentru întreprinderile mari va fi mai mare.

Pentru ONG-uri, finanţarea nerambursabilă (grantul) va reprezenta 90%. Contribuţia proprie va reprezenta contribuţia aplicantului şi/sau a partenerului de proiect.

Granturi vor fi oferite pentru proiecte individuale, pentru scheme de granturi mici, şi pentru relaţtii bilaterale.

Aplicanţi eligibili. Grupul ţintă pentru proiecte individuale sunt întreprinderile private legal constituite ân România. Grupul ţintă pentru schema de granturi mici sunt întreprinderile private din România care urmăresc să dezvolte afaceri eco-inovative în regiuni mai puţin dezvoltate din România. Pentru a fi eligibile, întreprinderile/ONG-urile trebuie să fi avut activitate pe durata a cel puţin unui an fiscal complet.

Sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat cu entităţi din Norvegia.

Numai organizaţiile precizate mai sus sunt eligibile ca solicitanţi de finanţări. Pe de alta parte, entităţile norvegiene de oricare tip, legal constituite în Norvegia, de cel puţin 1 an, sunt eligibile ca parteneri de proiect. Proiectele realizate în parteneriat (un solicitant român cu un partener norvegian) sunt puternic încurajate şi vor primi puncte suplimentare în cursul evaluarii proiectului.

Mai multe informaţii pe site-urile: www.asistentasee.fonduri-ue.ro şi www.norwaygrants-greeninnovation.no.

Sursa: www.asistentasee.fonduri-ue.ro

*

Protocolul 38b la Acordul SEE, încorporat în Acordul SEE prin Acordul dintre Uniunea Europeană, Islanda, Principatul Liechtenstein şi Regatul Norvegiei privind mecanismul financiar SEE 2009-2014, stabileşte un mecanism financiar prin care statele donatoare vor contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European.

Obiectivele generale ale mecanismului financiar SEE 2009-2014 sunt de a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la întărirea relaţiilor bilaterale dintre statele donatoare şi statele beneficiare prin contribuţii financiare în sectoarele prioritare enumerate mai jos. Prin Memorandumul semnat la Bucureşti în 21 martie 2012, a cărui publicare în Monitorul oficial nr. 267/2012 a fost aprobată prin Ordinul nr. 265/2012 al ministrului afacerilor europene, părţile semnatare au convenit să selecteze pentru finanţare programe ce contribuie la atingerea acestor obiective.

Contribuţia financiară este alocată pentru următoarele sectoare prioritare: managementul şi protecţia mediului; schimbări climatice şi energie regenerabilă; societatea civilă; dezvoltarea umană şi socială; protejarea patrimoniului cultural.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu