18 Ianuarie, 2018

Ghidul pentru reabilitarea termică a blocurilor, publicat spre consultare!

MDRT a lansat spre consultare publică Ghidul solicitantului pentru DMI 1.2. „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe”, operaţiune finanţată cu fonduri europene prin POR. 

Apelul de proiecte ar putea fi deschis începând cu luna octombrie 2012, dupa îndeplinirea formalităţilor solicitate de Comisia Europeană.

Începând cu anul 2009, finanţarea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile în locuinţe a devenit operaţiune eligibilă pentru perioada de programare 2007-2013. Aceasta operaţiune nu a fost inclusă iniţial în categoria activităţilor eligibile în Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului – Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional a elaborat Schema de eficienţă energetică a blocurilor de locuinţe pentru care se propune finanţarea prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” şi a negociat cu Comisia Europeană modalitatea de punere în practică a acesteia.

Având în vedere faptul că programul se va închide în anul 2013, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, experienţa acumulată putând fundamenta investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020.

Schema de finanţare se va aplica blocurilor de locuinţe construite dupa proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ (peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro). Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt municipiile reşedinţă de judeţ.

Bugetul schemei de finanţare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), respectiv 154 de milioane de euro rezultată din contribuţia naţională (co-finanţare de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor publice locale şi a asociaţiilor de proprietari).

*

MDRT a finalizat negocierile cu CE pentru finanţarea, în cadrul actualului exerciţiu bugetar, prin POR, a activităţilor de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuit, iar Memorandumul în acest sens a fost aprobat în sedinta de Guvern din 11 iulie a.c.

Beneficiarii vor trebui să participe financiar la aceste lucrări printr-o cofinanţare de 40%. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare va fi asigurat din bani europeni nerambursabili din FEDR şi bugetul de stat. Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, după cum urmează:

- 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;

- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;

- 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.

Dacă sunteţi interesaţi, puteţi accesa: Ghid DMI 1.2. (spre consultare)

Observaţiile cu privire la Ghid pot fi transmise la adresa de e-mail info@mdrt.ro până la data de 9 septembrie 2012.

Sursa: MDRT

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Un comentariu

  • Răspunde
    Draghici Sami
    septembrie 18 2012

    Rugam municipalitatea sa cuprinda in programul de reabilitare termica si Bl.B2,aleea Primaverii nr.6.construit in anul 1975 si in care locuiesc in majoritate pensionari,cu venituri sub 350 de euro. Va multumim !!

Scrie un comentariu