17 Noiembrie, 2019

Foștii angajați ai explorărilor miniere și geologice, modificare la încadrarea în muncă, pentru pensii

Foștii angajați ai întreprinderilor de prospecţiuni şi explorărilor geologice vor fi încadrați în cartea de muncă la categoria IA, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Modificarea pune în aplicare o decizie a instanței (despre care LEGESTART a făcut referire aici), care încadrează în această grupă specială foștii lucrători ai activităților miniere susmenționate.

Astfel, chiar dacă mulți dintre acești angajați au plătit impozite către stat și au fost încadrați în această categorie de muncă, la ieșirea la pensie, casa de pensii nu i-a încadrat la unitățile miniere, așa că oamenii nu au beneficiat, la ieșirea din activitate, de grupa specială de muncă.

Munca salariaților care făceau exploatare presupunea deschiderea de mine noi în lucrări de coastă, prin puțuri de la zi sau dezvoltarea minelor vechi, executarea de puțuri oarbe, foraje de subteran şi suitori.

În plus, susțin inițiatorii proiectului de lege, acești angajați au fost excluși și din deciziile de recalculare conform Legii nr. 221/2018, care prevăd un punctaj suplimentar de 50% pentru fiecare an de grupă specială de subteran.

Proiectul de lege modifică în mod unitar aceste inadvertențe și completează în acest sens Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

După lit. f) a articolului 30 se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul conținut:

g) – întreprinderile de prospecţiuni şi explorări geologice precum şi celelalte societăți comerciale şi entități care au ca obiect de activitate prospecţiunile şi explorările geologice pentru personalul ce şi-a desfăşurat activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă până la data încheierii acestei activităţi în unităţile respective.

Litera a) a alin (1) – Art. 56 se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:

a) - 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) şi g) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani;

Litera a) a alin (2) – Art. 56 se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:

a) – 45 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi g);

Litera a) a alin (3) – Art. 56 se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:

a) - 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) şi g).

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu