21 Februarie, 2018

Formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată” a fost modificat

În Monitorul Oficial nr. 791 din 26 noiembrie 2012 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 1790/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 300, „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, prin care se prevede introducerea unei noi secţiuni în cadrul acestei declaraţii fiscale.

Această nouă secţiune cu titlul „Informaţii privind taxa pe valoarea adăugată neexigibilă sau nedeductibilă” are un caracter informativ, în ea urmând a fi înscrise informaţiile privind soldul TVA care urmează să devină exigibilă sau pentru care urmează să fie exercitat dreptul de deducere în perioadele următoare, ca urmare a aplicării sistemului TVA la încasare, aferentă operaţiunilor efectuate atât în perioada de raportare cât şi în perioadele anterioare.

Descarcă noua variantă a formularului 300! Click aici!

În ceea ce priveşte modalitatea de completare a noii secţiuni „Informaţii privind taxa pe valoarea adăugată neexigibilă sau nedeductibilă”, se disting următoarele aspecte:

- rândul A: se înscriu informaţii privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate atât în perioada de raportare, cât şi în perioadele anterioare, a căror taxă pe valoarea adăugată aferentă a rămas neexigibilă, existentă în sold la sfârşitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicării sistemului TVA la încasare şi care urmează să devină exigibilă în perioadele ulterioare, în condiţiile prevăzute de art.1342 din Codul fiscal;

- rândul B: se înscriu informaţii privind achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate atât în perioada de raportare, cât şi în perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferentă, conform prevederilor art. 145 alin.(11) şi (12) din Codul fiscal, existentă în sold la sfârşitul perioadei de raportare, şi care urmează să devină exigibilă în perioadele ulterioare, în condiţiile prevăzute de art. 145 din Codul fiscal.

Descarcă instrucţiunile de completare a formularului 300! Click aici!

Această măsură a fost luată pentru reflectarea situaţiei complete de la sfârşitul fiecărei perioade fiscale, pe fondul unor modificări legislative referitoare la sistemul TVA la încasare.

Sursa: Monitorul Oficial

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu